Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 2023 yılı mayıs ayı verilerini yayımladı. Buna göre, mayıs sonunda Türkiye'de 107,1 milyon adet kredi kartı, 177,6 milyon adet banka kartı ve 78,6 milyon adet ön ödemeli kart sayısına ulaşıldı.

2022'nin mayıs ayı ile karşılaştırıldığında kredi kartı sayısında yüzde 19, banka kartı sayısında yüzde 14, ön ödemeli kart sayısında yüzde 28 artış kaydedildi. Toplam kart sayısı 363,3 milyona çıkarak önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 18 arttı.

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Mayıs'ta yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 125 atış göstererek 625,9 milyar liraya çıktı. Kartlı ödemelerin 507,7 milyar lirası kredi kartları ile gerçekleştirilirken 108 milyar lirasında banka kartları, 10,2 milyar lirasında ise ön ödemeli kartlar kullanıldı.

Kredi kartı ile ödemelerde önceki yılın aynı dönemine kıyasla büyüme oranı yüzde 130, banka kartı ile ödemelerde yüzde 109 olarak kaydedilirken, ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 110 oldu.

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Mayıs'ta yapılan toplam ödeme sayısı 2022'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 27 artış göstererek 1,3 milyara çıktı. Bu ödemelerin 717 milyon adedi kredi kartları ile, 502 milyon adedinde banka kartları, 80,9 milyon adedinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı.

Kredi kartı ile ödeme adetlerinde 2022'nin aynı dönemine kıyasla büyüme oranı yüzde 25, banka kartı ile ödeme adedinde yüzde 30 olarak kaydediilirken, ön ödemeli kartlar ile yapılan ödeme adetlerinde bu oran yüzde 24 olarak gerçekleşti.

ATM'lerden 21,5 milyon kez TR Karekod ile nakit çekildi

TROY logolu kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Mayıs'ta yapılan toplam alışveriş tutarı önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 469 artış göstererek 13 milyar liraya çıktı. Mayıs'ta TROY logolu kartlar ile yapılan alışveriş ve nakit çekim tutarı 20 milyar liraya yaklaştı, yıl başı itibarıyla bu rakam 63,3 milyar lira olarak kaydedildi. TROY logolu kartların toplam alışveriş içindeki pazar payı Mayıs'ta yüzde 2,08'e çıktı.

Mayıs'ta ATM'lerden 21,5 milyon kez TR Karekod ile nakit çekim işlemi yapıldı. Tüm nakit çekim işlemlerinin yüzde 18'i TR Karekod ile gerçekleşti. POS üzerinden yapılan iş yeri ödemelerinde karekod kullanımı ise artış gösteriyor. İş yerlerinde yapılan TR Karekod'lu ödemeler önceki yılın aynı ayına kıyasla 4 katına çıktı. Böylece Mayıs tarihinde işlem sayısı 2,37 milyona çıktı.

Kolay Adresleme Sistemi 20,7 milyon tekil kullanıcıya çıktı

BKM TechPOS işlemleri, mayıs itibarıyla aylık 52,8 milyon işlem sayısıyla başlangıçtan bu güne en üst seviyesine çıktı. Mayıs itibarıyla BKM TechPOS kullanılarak yapılan ödemelerde 14 milyar lira ile en üst aylık ciro tutarına çıktı. BKM TechPOS'un, toplam sayısı 3,2 milyon olan ödeme terminalleri içerisindeki işlem sayısı hacmi yüzde 4'e çıkarken sahada uygulama özelinde kullanımı ise 363 bine çıktı.

Mayıs itibarıyla 11 katılımcı "GEÇİT" üzerinden Hesap Hizmeti Sağlayıcı ve Yetkilendirilmiş Ödeme Hizmeti Sağlayıcı olarak hizmet veriyor. GEÇİT üzerinden geçen günlük API istek sayısı ise 8 milyona çıktı. Kolay Adresleme Sistemi (KOLAS), her geçen gün artan kullanımıyla mayıs ayında 20,7 milyon tekil kullanıcıya ve 28 milyon adet hesap sayısına erişti.

Siper katılımcıları Mayıs'ta 85 milyon adet şüpheli işlem sorgulaması gerçekleştirdi. Sahte işlem bildirim tutarı Mayıs'ta önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 346 artış göstererek 19,9 milyon liraya çıktı.

Editör: Deniz Dalgıç