Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) iki yıl aradan sonra yaptığı ilk faiz artışı doğrudan kamu bankalarının konut ve tüketici kredisi faizine yansıdı. Özel bankalar ise regülasyonların gevşetilmesiyle seçim döneminde neredeyse kapattıkları ve yüksek seviyelerde seyreden bireysel kredileri sınırlı olarak yeniden açmaya başladı.
Konut kredisi faizleri arttı
Kamu bankalarında 500 bin liraya kadar olan konut kredilerinde faizler yüzde 1.39’dan yüzde 1.99’a yükselirken, 2 milyon lira ve üzeri konut kredisi için faizler bazı kamu bankalarında aylık yüzde 2.4’e kadar çıkarıldı. Kamu bankalarının ihtiyaç kredisi oranları yüzde 1.89’dan yüzde 2.64’e çıktı. Bir bankacılık kaynağı faiz artışından sonra kamu bankalarının bireysel kredilerde oranları arttırdığını açıklayarak, “Ancak sınırlı kullandırım devam ediyor” dedi.
Merkez Bankası'ndan "sadeleşme" adımı geldi
Merkez Bankası 22 Haziran’da politika faizini yüzde 8.5’ten yüzde 15’e çıkarırken, faiz artışını “ilk adım” olarak değerlendiren banka sıkılaşma sürecinin enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar süreceğini açıkladı. Merkez Bankası makro çerçevede kademeli olarak sadeleşmeye gitmeye başladı.
Özel bankalarda alınan önlemler
Özel bankalar Merkez Bankası'nın son iki yılda aldığı önlemler ve bankalara getirilen, zorunlu menkul kıymet tutma yükümlülüğünü içine alan ekstra yükümlülüklerden dolayı durma noktasına gelen 70 bin lira ve üstü bireysel kredileri tekrar kullanıma açtı. Bazı bankalarda 70 bin lira üstü ihtiyaç kredileri aylık yüzde 5 faiz oranı ile verilmeye başlanırken, konut kredisi faiz oranı aylık yüzde 3’ün üzerine yükseldi.
Ticari kredilerin durumu
Bankacılar ticari kredilerde piyasanın hareketlendiğine işaret etti. Sadeleşme adımlarıyla birlikte spot kredi yerine rotatif krediye yeniden dönüldüğünü açıklandı. Bankacılar, bankaların kredi kanallarını daha açması için bu alanda getirilen faiz hadlerinin yüzde 13’lü seviyelerden yüzde 22’li seviyelere çıkmasının yeterli olmadığını, bu oranın kalkması gerektiğini açıkladı.