2016 yılından beri devam eden kalıcı yaz şikayeti uygulamasıyla ilgili tartışmalar kamuoyunda alevlendi. Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu dönem ‘enerji tasarrufu’ gerekçesiyle yürürlüğe konulan uygulamanın kaldırılması için meclise kanun teklifi verildi. Kanun teklifini veren Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, uygulamanın kalkmamasının sebeplerinden bahsetti.
İktidarın bazı konularda ‘ısrarı’ olduğunu söyleyen Süllü, ‘’Bu konuda İTÜ’nün bir raporu olduğu ve raporda bu uygulamanın tasarruf sağladığının ortaya koyulduğu söyleniyor. Ama Elektrik Mühendisleri Odası’nın raporlarında kesinlikle bir tasarruf olmadığı, elektrik tüketiminin arttığı ve vatandaşların faturalarının kış aylarında yükseldiği yönünde saptamalar var’’ dedi.
‘’Elektrik dağıtımının özel sektöre devredilmesiyle aynı döneme denk geliyor’’
Süllü, 2016’da Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu dönem elektrik üretim, dağıtım ve iletişim sistemlerinin özelleştirilmesiyle, 1972’den 2016’ya kadar geçerli olan yaz-kış saati uygulamasının kaldırılmasının aynı döneme denk geldiğini belirtti. Süllü, ‘’O özelleştirmeden sonra Danıştay’a itirazlar yapıldı, Danıştay itirazları kabul etti. 2017’de Bakanlar Kurulu kararıyla tekrar uygulandı. 2018’e kadar uygulanması kararı alınmıştı ama kalıcı hale getirildi’’ diye konuştu.
Süllü, sözlerine şöyle devam etti:
‘’Vatandaşlar bu kadar şikayetçiyken bu ısrarın altında bir şey aramak gerekiyor. Çocuklar sabahın köründe okula, vatandaş gün ağarmadan işlerine gidiyor. Karanlık kadınlar için güvenlik riski oluşturuyor. Neden vatandaşlara bu kadar eziyet çektirerek kalıcı yaz saati uygulamasında ısrar ediliyor?’’
Ülkenin boylamına bakıldığında batıda kalan kısmın ülkenin elektrik tüketiminin yüzde 87’sini oluşturduğunu aktaran Süllü, ‘’Ülkenin doğusunda kalan kısım çok küçük bir yüzdeyi kapsıyor. Dolayısıyla bu uygulamayı doğuya yönelik olarak kalıcı kılmak çok yanlış. Doğu’ya göre pozisyon almak Türkiye’nin ne anlamda işine geliyor hala anlayabilmiş değiliz’’ ifadelerini kullandı.
‘’Güneşten uzak kalmak karamsarlık yaratıyor’’
Güneşten uzak kalmanın vatandaşlarda karamsarlık yaratacağına dikkat çeken Süllü, ‘’İnsanlarımızın ekonomik sorunları var, özgürlükler kısıtlanıyor, bir korku imparatorluğu yaratılıyor. İnsanların ruh halleri zaten bozuk. Üstüne üstlük bu kalıcı yaz saati uygulamasıyla güneşten daha çok uzak duruyoruz’’ şeklinde konuştu.
‘’Ticari ilişkileri olumsuz etkiliyor’’
Kalıcı yaz saati uygulamasının diğer ülkelerle ticari ilişkilere etkilerine de değinen Süllü, ‘’Ticari ilişkilerimizin yüzde ellisi Avrupa ülkeleriyle. Bu uygulama sebebiyle aramızdaki saat farkı daha çok açıldı. Londra Borsası ile 3, Berlin borsası ile 2 saat farkımız var. Ortak çalışma saatleri azalıyor’’ dedi.
‘’Tek nedeni enerji şirketlerine kaynak aktarmak’’
Süllü, ‘’Tüm bunlar değerlendirildiğinde kalıcı yaz saati uygulamasındaki ısrarın sebebi olarak insanın aklına gelen tek neden enerji şirketlerine kaynak aktarımı oluyor’’ dedi.
Kanun teklifinin meclisten onay alıp almayacağı konusundaki soruyu da cevaplayan Süllü, ‘’Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak her alanda vatandaşlarımızın yararına olacak araştırma yönergeleri, kanun teklifleri sunuyoruz ama bir türlü gündeme alınmıyor. Zaten kamuoyunda da gördüğünüz gibi, kanun tekliflerimiz AKP ve MHP oylarıyla reddediliyor’’ diyerek sözlerini noktaladı.