Haber: Selim Ercan

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emin Maden, 1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla Elips Haber’e konuştu. Akciğer kanserinin nedenleri, belirtileri, hastalığın tedavi seçenekleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Emin Maden, vatandaşlara uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emin Maden, akciğer kanserinin hücrelerin dengesiz bir şekilde çoğalması sonucu meydana gelen kötü huylu tümör tipi olduğunu söyledi. Dünyada en fazla ölüme neden olan kanser türünün akciğer kanseri olduğunu aktaran Doç. Dr. Emin Maden, hastalığın erkeklerde daha sık görüldüğünü belirtti.

Akciğer kanserinin kendi içinde değişik tipleri olduğunu dile getiren Maden, “Bu kanserler kendi içerisinde görülme sıklığına göre adenokanser, yassı hücreli akciğer kanseri, küçük hücreli akciğer kanseri ve büyük hücreli kanser gibi tiplere ayrılmaktadır.

Akciğer kanserinin sebeplerine ilişkin konuşan Maden, “En sık sebebi sigaradır. Sigaranın dışında hava kirliliği, çevresel faktörler, asbest maruziyeti, Radon Gazıdır” ifadesini kullandı.

Akciğer kanserinin kadınlarda görülme oranının erkeklerde görülme oranına yaklaştığına dikkat çeken Doç. Dr. Emin Maden, “Prostat kanserinden sonra erkeklerde görülen en sık kanser tipi akciğer kanseridir. Akciğer kanseri genelde ellili yaşlarda ortaya çıkıyor. 30 yaşından 80 yaşına kadar her yaş aralığında bu kanser türü gözükebilir. En sık görülen yaşlar 50’li yaşlardır” dedi.

“Akciğer kanserinin genetik özelliği vardır”

Akciğer filmi, akciğer tomografisi gibi görüntüleme yöntemleri ile tespit edilen akciğer kanserlerine, akciğer dokusu, akciğer zarı veya akciğer zarları arasında oluşan sıvıdan veya lenf bezlerinden çeşitli yöntemlerle alınan doku veya sıvı örneklerin patolojik incelemesi ile tanı konulmaktadır.  “Akciğer kanserinin genetik özelliği vardır. Genetik tek başına risk faktörü diyemeyiz. Bunun yanında kişi sigara içiyorsa, radon gazına, asbeste maruz kalıyorsa genetik özellikle birlikte hastalık daha da sıklaşabiliyor. Genetik faktör vardır ama sonuçta risk faktörlerine maruz kalmakta gerekir” diye konuştu.

“En sık görülen şikâyetler öksürük, kilo kaybı ve kan tükürmedir”

Akciğer kanserinin belirtileri hakkında bilgi veren Maden, “Hastalığın belirtileri akciğerin hangi kısmı tuttuğuna göre değişir. Eğer tümör iç kısımlardaysa kan tükürme, öksürük, nefes darlığı olabilir. Eğer Akciğer zarına yakınsa veya akciğer zarını da tutmuşsa göğüs ağrısı olabilir. Kilo kaybı sık görülen belirtilerdendir.  Bazen de çok gizli ilerler hastalık. Hastalık beyine ya da karaciğere yayılabilir. Bazen sara nöbetleri şeklinde bayılmalar şeklinde belirtiler verebilir.Akciğer kanserinde en sık görülen şikâyetler öksürük, kilo kaybı ve kan tükürmedir.

“Erken tanı hayat kurtarır”

“Akciğer kanserinde erken tanı kesinlikle hayat kurtarır” ifadesini kullanan Doç. Dr. Maden, şöyle devam etti:

“Bütün kanserlerde olduğu gibi akciğer kanserlerinde de erkenden tespit edildiği zaman o tümör ameliyatla çıkarılır ve hasta tamamen kanserden kurtulur. O yüzden erken teşhis çok önemlidir. Eğer tedaviye geç kalınmışsa o zaman da ışın tedavisi, kemoterapi gibi farklı yöntemlerle hastalıktan kurtulma veya hastalığı kontrol altına alma imkanı vardır.

Bunların dışında her tümör tipinde uygun olmayan bazı kanser tiplerinde uygulanan aşı tedavisi yani immünoterapi, hedefe yönelik tedavi gibi tedavi seçenekleri de vardır. Adenokanser tipinde bu yöntem sık uygulanır. Bunlar hedefe yönelik tedavidir.”

Ayhan Bora Kaplan davasındaki gizli tanığa sahte rapor veren doktorun ifadesi ortaya çıktı Ayhan Bora Kaplan davasındaki gizli tanığa sahte rapor veren doktorun ifadesi ortaya çıktı

BioNTech’in akciğer kanseri ilacı her tip kansere uygun bir tedavi değil”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emin Maden, Uğur Şahin'in CEO'su ve kurucu Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in akciğer kanserine karşı bir ilaçta ilerleme kaydedildiğini bildirmesine ilişkin,  “Bunların hepsi çalışma aşamasında. Akciğer kanserine antikor bazlı bir tedavi yöntemi geliştirme çalışması var ancak bu yöntem kişiye ve kansere özgü bir tedavi seçeneği, her tip kansere olacak bir tedavi yöntemi değil. immüno tedavi dediğimiz hedefe yönelik tedavi seçenekleri zaten belli ölçüde uygulanıyor. Yapılacak aşı tedavisiyle bütün akciğer kanserinden korunma diye bir şey söz konusu değil. Geliştirilen tedavi her tip kansere uygun bir tedavi değil” dedi.

“Akciğer kanseri erkekler kadar kadınlarda da yaygın hale geldi”

Vatandaşlara, tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Maden, sözlerini şöyle tamamladı:

“Akciğer kanserinde en önemli neden sigaradır. O yüzden sigara içenlerin ve ailesinde kanser olanların belli aralıklarla özellikle 40’lı yaşlardan sonra belli aralıklarla akciğer filmi çektirmesi, biran önce sigarayı bırakması en önemli tavsiyelerimizdir.

Dünyada en sık kanserden ölüm nedeni arasında akciğer kanseri gelmektedir. Bunun en önemli nedeni yüzde 90’ı sigaradır. Akciğer kanseri erkekler kadar kadınlarda da yaygın hale geldi. Çünkü kadınlarda artık yoğun olarak sigara içer hale geldi.

Türkiye’de erkeklerde yüz binde 55, kadınlarda da yüzbinde 10 gibi oranı var. Yani yüz bin kişiden 55 erkekte akciğer kanseri görülebiliyor. Kadınlarda maalesef oran gittikçe artmaktadır.”

Editör: Selim Ercan