JPMorgan'ın Orta Avrupa, Ortadoğu ve Afrika borç sermaye piyasalarından sorumlu yetkilisi Stefan Weiler, Türkiye'nin ortodoks mali politikayı tekrar uygulamaya alması sayesinde 2024'te yurtdışı piyasalardan yapılacak borçlanmanın rekor kırabileceğini ve yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına geri dönmeye devam edebilceğini açıkladı.

Reuters'ta yer alan habere göre Weiler, "Bizim açımızdan bakılacak olursa Türkiye'yi gelecek yılın potansiyel büyük hikayelerinden biri olarak görüyoruz" diye konuştu ve sonraki yıl devletin ve şirketlerin ihraç ettiği tahvil ve bono tutarının 25 milyar doları rahatlıkla geçebileceğini düşündüğünü açıkladı.

Hükümetin 2024 yılında bu yılki rakamı tutturarak yurtdışı piyasalardan 10 milyar dolar borçlanması bekleniyor. Weiler, nakit açlığı çeken şirket ve bankaların borçlanmalarında "önemli bir artış" beklediğini ifade etti.

ABD'de ikinci el konut satışları ekimde arttı ABD'de ikinci el konut satışları ekimde arttı

Weiler, "Küresel piyasa koşulları yapıcı olduğu ve yapılan bazı değişikliklerden geri dönülmediği sürece, Türkiye uluslararası sermaye piyasası ihraç faaliyetleri açısından şimdiye kadarki en yoğun yılı kaydedebilir" ifadelerini kullandı.

Weiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki yıllarda sergilediği merkez bankası başkanlarını aniden görevden alma ve politikayı tersine çevirme eğilimine rağmen, ülkenin mali politikada gerçekleştirilen son değişiklikten geri adım atmasını beklemediklerini belirtti.

Weiler, "Yabancı sermaye şimdiden geri gelmeye başladı ve Türkiye için hava değişmiş gibi görünüyor" dedi. Weiler, "Bu durum tersine dönerse oldukça şaşırırım ve yaklaşan yerel seçimlerin Türkiye'nin gidişatını daha da belirginleştireceğini düşünüyorum" ifadelerini kulanarak 31 Mart'taki yerel seçimlere atıfta bulundu.

JPMorgan'ın sonraki yıl gelişmekte olan ülkelerin Döviz cinsinden borçlanma miktarında küresel bir artış beklediğini kaydeden Weiler, Çin'in yaptığı borçlanma azaldığı için toplam seviyenin tarihi zirvelere yaklaşmayacağını açıkladı.

Kaynak: Reuters