Özel Haber: Sümeyye Aksu
Kahramanmaraş merkezli depremlerden bu yana vatandaşlar, adeta diken üstünde duruyor. Ülkenin dört bir yanında yaşanan ufak çaplı depremler dahi herkesi tedirgin ediyor. Büyük Marmara Depremi’nin yaklaştığı konusunda uzman isimlerden açıklamalar ve uyarılar art arda geliyor. Dün Marmara Denizi açıklarında saat 23.53'te 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD, Çınarcık açıklarında meydana gelen depremin derinliğiyse 11,18 kilometre olarak açıkladı.
Büyük Marmara depremi endişesi uyandırdı
En son İstanbul’da yaşanan 5,1 büyüklüğündeki depremle 17 Aralık Pazar akşamı meydana gelen Yalova Çınarcık’taki 4,1 büyüklüğündeki depremler, tekrar büyük Marmara depremini gündeme getirdi. Depremlerin son zamanlarda sık sık hissedilebilir derecede meydana gelmesi, Büyük Marmara Depremi endişesini uyandırdı. Yaşanan son depremlerin ardından Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, konuyla ilgili Elips Haber’e açıklamalarda bulundu.
“Beklenen depremden bin kat küçük”
Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, 7 büyüklüğünde deprem bekleniyorken 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini ve iki hafta önce de Gemlik’te 5. 1 büyüklüğünde deprem yaşandığını hatırlattı. Bu depremlerin beklenen büyük depremden bin kat küçük olduğunu söyleyen Moriwaki, “Yani nerede, ne zaman, ne kadar büyük deprem olacak diye düşünmeden artık herkesin bu depremler için hazır olması gerekiyor” dedi.
“Daha büyük depremler olacak diye düşünmek gerekiyor”
Moriwaki, "3 sene önce Silivri’de başladı, Elazığ, Maraş, Hatay, İzmir, Manisa’da depremler oldu. Son 3 senede olan depremler ile enerji atılmaya başlandı. Artık nerede, ne zaman, ne kadar büyüklükte deprem geliyor diye sormamalı. Deprem geliyor. Herkes hazır olmalı. Hazırlıklı olursak riski yüzde 70 düşürürüz" diye konuştu. Moriwaki, bu küçük depremlerin beklenen büyük depremi nasıl etkilediği ile ilgili ise "Bu depremler sık sık meydana gelirse daha büyük depremler olacak diye düşünmek gerekiyor. Enerjinin açığa çıkmasıyla meydana gelen bu küçük depremler beklenen büyük depremi rahatlatmıyor” ifadelerini kullandı.
Depreme karşı alınması gereken önlemler
Moriwaki, depreme karşı alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı;
"Oturulan binanın zemini iyi mi, kötü mü? Zemin yumuşaksa deprem şiddetli hissedilir. 1999 depreminde İstanbul’da fazla hasar olmadı ama buna rağmen Avcılar’da bina çöktü, hasarlar oluştu. İkinci olarak binanın ruhsatı olup olmaması önemli. Üçüncü olarak 2000 yılından sonra mı inşa edildi? 1998’de yönetmelikte değişiklik oldu. 2000’den sonra inşa edilen binada rahatlıkla oturulabileceğini söyleyebiliriz. Deprem anında yaşam üçgeni oluşturulmalı, merdivenden inmemeli, asansöre binmemeli. Eşyaları da sabitlemek lazım."