Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarısının ardından 12 Temmuz saat 18.00 sıralarında gök gürültüsü sağanak başladı. Bayraklı'da metrekareye 39,7 kilogram yağış düştü. Yağış nedeniyle kent merkezi Bayraklı ve Konak ilçelerinde bazı cadde ve sokaklar suyla dolarak, araçlara dağılarak zor anlar yaşadı. Sağanaktan korunmak için kaçmaya çalışan Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisi Özge Ceren Deniz (23) Suyla dolan yolda elektrik gücüne kapıldı. Onu kurtarmak isteyen ikinci el eşya satışı işiyle uğraşan, amatör bir müzisyen olan İnanç Öktemay (44) da akıma kapılıp, bir anda yere yığıldı. Deniz ve Öktemay, kaldırıldığı hastanede yaşamlarını yitirdi. İnanç Öktemay İzmir'de, Özge Ceren Deniz Osmaniye'de toprağa verildi.

Dumanların çıktığı görüntü kamerada

Olay yerindeki mazgaldan 9 Ocak'ta dumanların çıktığı bir güvenlik kamerası görüntüsü de ortaya çıktı. Çevredeki esnafın durumu, o literatüre iletildiği bildirildi. İzmir'de 2 kişinin katıldığı turnuvada, yangın ihbarı sonrası elektrik ve su dağıtım firması yetkilileri olay yerine intikal etti. Çalışma alanı altındaki kablolar 50 santimetre daha aşağıya doğru aşağıya doğru yerleştirildi. Ardından belediye yetkililerinin kabloların üzerine kapatmasından sonra bölgeye tekrar elektrik verilip, yol trafiğine açıldı.

Büyükşehir belediyesinden açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açıklamasında, "Bölgede belediyemizin Yürüttüğü ve elektrik hattında oluşabilecek kaçak ilişkilerle ilişkilendirilebilecek bir analiz çalışmasının söz konusu edilemeyeceği de belirtildi. Zira İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Müdürlüğü'nün olaya ilişkin teknik raporunda da 2024 yılı kasım ayında sözleşmeli işler kapsamında bölgenin yüklenicisi firma tarafından 3 adet yağmur suyu ızgarası yaptırıldığı, imalatlar sırasında GDZ Elektrik A.Ş.'den projektörlerin değerlendirilmesinde, imalatların projektörlerin değerlendirilmesinde yapıldığı belirtildi. Raporda GDZ Elektrik A.Ş.'nin çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Hat yapım tekniğine aykırı döşenmiş

Açıklamada, daha önce bölge esnafının yetkili kuruma fazla bildirimde bulunduğu bildirilirken, "Ayrıca kabloların üzerinde 2 farklı noktada onarım gerçekleştirildiğini ve GDZ Elektrik A.Ş.'ye ait elektrik hatlarının üretim tekniğine aykırı olarak zeminden 23 cm uzaktan döşendiği de fotoğraflarla belgelenmektedir. Anılan bölgede elektrik kaçağına bağlı birtakım olumsuzluklar aracılığıyla, bölge esnafının yetkili kuruma defaatle bildirim yaptığına ilişkin ifadeleri de kayıt altındadır" denildi.

GDZ Elektrik: herhangi bir şikayet kaydı olmadığı tespit edilmiştir

Mersin'de tabancayla bir kadını öldüren, bir kadını yaralayan zanlı intihar etti Mersin'de tabancayla bir kadını öldüren, bir kadını yaralayan zanlı intihar etti

GDZ'den yapılan açıklamada, "Bölgesel dağıtım kapsamında 6 milyar dolar değerindeki bir nükleer santralin faaliyete geçtiği bildirildi. Ayrıca, 10 milyar dolar değerindeki nükleer santralin faaliyete geçtiği bildirildi.

Bilirkişi ön raporu: Her iki kurumun ihmalleri olduğu kanaatine varılmaktadır

Öte yandan bilirkişinin hazırladığı ön raporunda, bir enerji santraline ait kablonun yağmur mazgalı altına düştüğü ve yalıtımının zedelendiği, ölümlere bu bölümki faz toprak arızasının neden olduğu belirtildi. Besleme devrelerine ait kabloların zeminden 36 ila 45 santimetre derinlikte olduğu, temasın olduğu noktada bu derinliğin 15 santimetreye kadar gerilediği, neredeyse mazgalın dağıtılmasıyla aynı seviyeye geleceğine dikkat çekildi. Raporda, ilgili yönetmeliğe göre bu derinliğin normal şartlarda 60 ila 80 santimetre olması gerektiği vurgulandı. Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Kablo derinliğinin 15 santimetreye düştüğü noktada, bu kadar küçük gömülme derinliğine neden olan etken; rögar kapağı bitişinden geçirilen beyaz renkli drenaj borusunun kabloları kapağa doğru kuyruklanması ve bu kablo destekleyici borusunun bu bölüm olmuş olmasıdır. İZSU uygulamalarının sonucu olan bu durumun kazanılması gereken nedenlerden biri olduğu kanaatindeyiz. Kabloların 36 ve 45 santimetrelik aralıkki derinliğe gömülmesi, kazanılması gereken sınırlı nedenlerden biri olarak GDZ Elektrik'in uygulamalarının sonucu olduğu kanaatine göre değişmiştir. Her iki kurumun ihmalleri olduğu kanaatine göre değişmiştir."

4 şüpheli aranıyor

İzmir'de sağanak yağış sırasında elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüyle ilgili yürütülen soruşturma gözaltı kararı ile 35 şüpheliden 31'i yakalandı. Gözaltındaki 6 kişi ise ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Diğer 4 şüphelinin yakalanması için yapılan rezervasyon kaydedildi.

Kaynak: DHA