Haber: Selim Ercan
İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, 28 Mayıs seçiminden sonra yeni bir hamleye başladıklarını, yerel seçimlerde yeterli oyu almak için halka gideceklerini ve başka siyasi kulvarlarda güç aramaya gerek olmadığını söyledi. 31 Mayıs seçimlerini toplumla buluşma olarak gördüklerini belirten Oktay Vural, ittifak arayışında olmadıklarını ve ittifak teklifi yapmayacaklarını vurguladı. 26 Ağustos’ta İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yapacağı açıklamaya ilişkin konuşan Vural, “Genel Başkanımız yeni bir sürecin başlangıcını yapacak. Ondan sonraki hamlelerimiz elbette gelecektir” dedi.
Hükümetin yanlış teşhisi ve yanlış tedavisi sonrasında bugünkü enflasyonun ve gelen zamların yaşandığını dile getiren Vural, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e tepki gösterdi. Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan anlaşmalara işaret eden Vural, “Sayın Şimşek diyor ki ‘Birleşik Arap Emirliklerine müteşekkiriz, minnettarız’ diyor. Neye minnettar oluyorsun? Ulufe mi dağıtıyor? Bedava mı veriyor? Bir yıl önce 13 lira iken dolar şuanda 27 lira. Ucuza gidiyor malın bundan niye memnun oluyorsun?” diye konuştu.
2019 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) JP Morgan hakkında soruşturma başlattığını hatırlatan İYİ Parti’li Oktay Vural, “ 2019’da ‘dövizi tırmandırmaya çalışıyorlar, provokasyon yapıyorlar, JP Morgan, dış güçler, hainler…’ dediler. Ne oldu o soruşturmaya? Yabancı yatırımcılarla, o JP Morgan ile 4 Ağustos’ta toplantı yaptılar. Dolar 4 Ağustos’ta 26,95. Dövizi tırmandıran kimlermiş? Dövizi kimler hoplattı, kimler tırmandırdı?” diye sordu.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 26 Ağustos’ta ne açıklayacak? 2024’ün Mayıs ayında yapılacak yerel seçimlerde İYİ Parti’nin tutumu ne olacak? 28 Mayıs seçimlerinin ardından yeni bir süreci başlatan İYİ Parti, yerel seçimlerde milletle buluşacak. İYİ Parti’nin Belediye Başkanı adayları erken bir süreçte sahaya inerek alana girecek. Adaylar, parti politikalarını halka anlatacak.
2001-2002 yıllarında Ulaştırma Bakanlığı, MHP’den dört dönem İzmir milletvekilliği ile TBMM Grup Başkanvekilliği görevlerinde bulanan İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural Elips Haber’e gündemi değerlendirdi, soruları yanıtladı. Beş seneyi aşkın süre aktif siyasette kalmamayı tercih eden Vural, 24 Haziran’da gerçekleşen İYİ Parti’nin 3. Olağan Kurultay’ında GİK listesine girerek tekrar aktif siyasete katıldı. İYİ Parti’nin Siyasi İşler Başkanı olarak görev alan Vural’ın sorularımıza yanıtları şöyle:
“Zamların ve vergi artışlarının sebebi yanlış teşhis ve yanlış tedavidir”
Seçimlerin ardından gelen KDV ve ÖTV zammı ile vergilerin artırılması, döviz ve altının yükselmesini nasıl değerlendiriyorsunuz. Türkiye ekonomisi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
“Bütün bunlar neden oldu? Zamlara ve vergi artışlarına bakıldığında aslında bunlarekonomik sebeplerden dolayı kaynaklanmış değil. Bunların tek bir sebebi var. Bugünkü bu tabloyu ortaya koyan yanlış teşhis ve yanlış tedavidir.Elbette ki Türkiye’nin birtakım ekonomik sorunları vardı. Ama bugün reçete olarak sunulan zamlar, vergilerin artırılması bütün bunlar aslında bu süreç içerisinde bir yönetim anlayışının yanlış teşhisi ve yanlış tedavisidir. ‘Faiz sebep enflasyon sonuçtur’ dediler. Kur Korumalı Mevduatı getirdiler. Merkez Bankası kaynaklarını tükettiler. Piyasaların sağlıklı çalışmasını engellediler. Kredi pompalarıyla birlikte sanal bir büyüme baloncukları çıkartmaya çalıştılar. Sonuçta bugün çektiklerimizin hepsi yanlış teşhis ve yanlış tedaviden kaynaklanıyor. Bugün eğer gelen Bakan ‘rasyonel politikalara dönmekten başka çare yoktur’ diyorsa demek ki bundan önce politikalar irrasyonel, akılcı olmayan politikalardır.
“Ödenmeyen vergi miktarı 7,8 milyar TL”
Yeni vergi konuluyor. Vergilerin bütçe gelirinin toplanma oranı 2022 yılında yüzde 71. Vergi tahakkuk ediyor tahsil edemiyorsun.Şimdi ne günahı var bugün bu milletin. Vergiyi alamıyorlar ilave vergi koyarlar. Kimin üzerine Ek Motorlu Taşıtlar vergisi. Ek motorlu taşıtlar vergisinin ödenmeyen miktarı 7,8 milyar TL. Ödenemiyor demek ki vatandaşın ödeyecek gücü yok. İdari vergi cezaları var, yüzde 1.21 tahsil edilmiş. Ekonomi kaynıyor, market kaynıyor. Yönetemeyenlerin bedelini maalesef ödüyoruz.
“Ey Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu faiz kararını neden indirdiniz neden artırdınız?”
Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu kanun gereğince para politikasını, faizleri belirler. Para Politikaları Kurulu bundan önce faizleri indiriyor. Merkez Bankası Başkanı şimdi faizleri artıyor. Bu nasıl bilgi? Neye göre bu kararı verdiniz? Bir vatandaş olarak soruyorum, ey Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu, siz faiz kararını hangi veriye göre indirdiniz hangi veriye göre arttırıyorsunuz? Neden indirdiniz neden artırdınız?
“Yolunacak tüy kalmadı, bağırta bağırta zorla alıyorlar”
Bir yerlerin talimatı ile yaptıysanız bunun bedelini maalesef milletimiz ödüyor. Bir de seçimden önce göz boyama var. Davul zurna ile vatandaşa ‘şunu veriyoruz bunu veriyoruz dediler’ seçimden sonra vergileri artırdınız. Adeta vergide biliyorsunuz bir şey vardır ‘kazı uyandırmadan yolma sanatı denir’ yolunacak tüy kalmadı. Bağırta bağırtazorla alıyorlar. Yanlış kararların bedelini maalesef vatandaşlarımız ödüyor. Bugün geldiğimiz bu noktada gerek PPK Merkez bankasının ekonomik program yok.
“Vatandaş üzerindeki yük yerel seçimlerden sonra daha fazla artacak, zombi politikalar yeniden devreye girdi”
Merkez Bankası Mayıs ayında yıl enflasyonu yüzde 22 olacak dedi. Üç ay sonra 58 olacak dedi. Pardon? Ne bu ya bakkal dükkanında bile bu olmaz. Aldatıp kandırmak bu. Pardon yüzde 58 şimdi neymiş 2025 sonunda yüzde 15’i görebilirmişiz.Vatandaş üzerindeki yükün yerel seçimlerden sonra daha fazla artacağını düşünüyorum. Kemer sıkma modeli. Bu zombi politikalar yeniden devreye girdi.
Bakan Şimşek’e tepki: Ucuza gidiyor malın bundan niye memnun oluyorsun?
Sayın Şimşek diyor ki ‘Birleşik Arap Emirliklerine müteşekkiriz, minnettarız’ diyor. Neye minnettar oluyorsun? Ulufe mi dağıtıyor? Bedava mı veriyor? Neye minnettar oluyorsun? Varlık satışı. Varlık satışı ile ekonomi dönmez. Türk şirketlerini almasını bunda da memnun olduğunu ifade ediyor. Şimdi senin bir yıl önce 13 lira iken dolar şuanda 27 lira. Ucuza gidiyor malın bundan niye memnun oluyorsun? Bu kadar varlıklarımızı sattık, özelleştirme de oldu. Sonuçta ne oldu? Sonuçta tükettiniz gitti. Verimli işletmeniz gereken varlıklarınızı sattınız. Bu varlık satışı zombi, varlık satışı ile dönmez. Maalesef yarım doktor candan yarım ekonomistte maldan eder. Ekonomi bitkisel hayata girmişti Nebati döneminde, ekonominin fişini çektiler.
“2019’da JP Morgan’a soruşturma açmışlardı 4 Ağustosta JP Morgan ile toplantı yaptılar, dövizi tırmandıran kimlermiş?”
Türkiye ekonomisi ile ilgili JP Morgan bir rapor yayımladı. 2019’da ‘dövizi tırmandıran güçler bunların hepsinin hesabını soracağız, dövizi tırmandırmaya çalışıyorlar, provokasyon yapıyorlar’ dediler. 2019’da bu rapor yayımladığında BBDK ve SPK bu rapor hakkında soruşturma hazırladı. Ne oldu o soruşturmaya? Geldiğimiz noktada 2019’larda dolar 5 lira 52 kuruştu. 5.33’ten 5.522ye çıkmıştı. JP Morgan, dış güçler, hainler… Yabancı yatırımcılarla, o JP Morgan ile 4 Ağustos’ta toplantı yaptılar. 4 Ağustos’ta JP Morgan ile yatırımcılarla toplantı yaptılar. Dolar 4 Ağustos’ta 26,95. Dövizi tırmandıran kimlermiş? Dövizi kimler hoplattı, kimler tırmandırdı? Maalesef toplum kendi gerçeklerinden uzaklaştırılıyor. İşte bunun bedelini bugün ödüyoruz. Sorunu başka yerde aradılar şimdi bugün sorunu evimizde, mutfakta emeğimizde yaşıyoruz hep beraber.
“İYİ Parti kendini yeniliyor, daha fazla insana ulaşarak çoğunluğu elde etmek istiyor”
Siyasi İşler Başkanlığı çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Tüzük gereği verilen birtakım görevler var. İYİ Parti’nin hem siyasi vizyonu hem stratejisi, bunların uygulanması ile ilgili çalışmalar yapıp gerekli koordinasyonu sağlamak görevinde. Dolaysıyla İYİ Parti olarak seçimden sonra kendini geleceğe hazırlayacak yeni bir hamleye başladı. Bir seçim süreci yaşandı. Seçim sonrasında uygulamalar var. Bu uygulamalar neticesinde İYİ Parti kendini yeniliyor. İYİ Parti aldığı oyun Türkiye’yi yönetmeye yetmeyeceğinin farkında. İYİ Parti, Türkiye’yi yönetmek için başkalarının eklemlenmesi yerine kendi alanını genişleten, daha fazla topluma giden daha fazla toplumdan destek alacak bir stratejiye geçti.Daha fazla insana ulaşarak milli iradeye çoğunluğu elde etmek istiyor.
“Yerel seçimleri toplumla buluşma zemini olarak görmek lazım”
Yerel Seçim çalışmalarınızdan bahseder misiniz? İYİ Parti yerel seçime hazır mı?
Hazırlık yapıyoruz.Seçim neticesinde gerekli dersleri çıkarttık. Kaybettik kimseyi suçlamaya gerek yok. Toplumda bu kadar derin bir değişim talebi varsa kendimizi yenileyip yerel seçimleritoplumla buluşma zemini olarak görmek lazım.Teşkilat İşleri Başkanımız, Yerel Yönetimler Başkanımız dolaşıyor, İl Divan Toplantıları başlayacak, Genel Başkan 26 Ağustos’ta yeni bir dönemde seçimden sonra bir sürenin geçmesini bekleyerek bir değerlendirme yapacak.
“Başka siyasi kulvarlarda güç aramamıza gerek yok”
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener 26 Ağustos’ta hangi mesajları verecek? Yol haritası ile ilgili mi?
Belli zaten. Bu bir süreç. Yeni bir sürecin başlangıcı. Dolayısıyla Genel Başkanımız yeni bir sürecin başlangıcını yapacak. Ondan sonraki hamlelerimiz elbette gelecektir. Yeni bir süreç, yeni bir sürecin başlangıcı olarak bir değerlendirme yapacaktır.Seçimden sonra alınan dersleri seçimden sonraki ortamı değerlendirecektir. Zaten kongre konuşmasında ‘milletimize gideceğiz’ derken sonuçta yeteri oy alınmamışsa, sorun buysa çözümü yeterli oyu almaktır.
Yeterli oyu almak için de halka gideceğiz. Gidip başka yerde aramayacağız. Ahmet’te Mehmet’te. Başka siyasi kulvarlarda güç aramamıza gerek yok. İYİ Parti, bu milletin gücüyle iktidar olmak isteyen bir parti. Kendi siyasal duruşunu ve fikrini de açıkçası güçlü olduğuna inan bir parti. Dolaysıyla İYİ Parti bir ittifak arayışı içinde yada beklentisi yada teklifi içerisinde olmayacak. Böyle bir süreç yok. İYİ Parti kendi iradesine güveniyor. İYİ Parti olarak biz yerel seçimleri, halka buluşmamızı ve toplumsal destek talebimizin iletilebileceği bir zemin olarak görüyoruz.İktidara gelmek için yerel seçimlerden daha güzel bir ortam olmaz. Yerel seçimlerde her politikamızı halka ileteceğiz.
“İttifak arayışında ve ittifak teklifinde değiliz”
Yerel seçimlere hazırlığımız, toplumla buluşma ve İYİ Parti’nin politikalarını toplumun bütün kesimlerine ulaştırmak için uygun bir seçim. İttifak arayışında ve ittifak teklifinde değiliz. Öyle bir arayışımız yok. Ama önümüzdeki süreçler nasıl olur neler biter bunları bilemem ama İYİ parti olarak biz asıl yerel seçimleri toplumla buluşma zemini olarak görüyoruz. Stratejimiz İYİ Parti’yi toplumla buluşturmak.
“Belediye başkanı adayları erken bir süreçte sahaya çıkacak, programlar hazır, alana giriyoruz”
Belediye Başkanı Adayları ne zaman sahaya çıkacak?
Tarih belirleyemeyebiliriz ama bu konuda daha erken bir süreçte olmasını düşünüyoruz. Çabalarımız daha fazla hızlandı. Programlar hazır. Hepsi hazır. Alana giriyoruz. Zamlar dolaysıyla İYİ Parti’nin 81 il teşkilatı halkla bütünleşti. Kadın kollarımız etkinlikler yapıyor. Önce kendi işimizi yapacağız. Matematiksel siyaset yapmıyoruz. Biz siyaset yapıyoruz. Siyasette toplumun iradesini alma. Siyasette işbirliği olmaz mı? Olur tabi. Asıl bizim yapmamız gereken milletin önüne, milletin yanına gitmek. Siyaseti bu eksende toplumla buluşturabilirsek zannederim toplumun güven duyabileceği, huzur duyabileceği, sorunlarının çözülebileceği bir makul çoğunlukla daha istikrarlı dönemleregideriz diye düşünüyoruz.
“Eleştirilerin bir hakarete bir düşmanlığa ulaşmaması gerekiyor”
İYİ Parti’de ihracı istenen 6 isim hakkındaki disiplin sürecinde son durum nedir?
Siyasette eleştiriler olur. Eleştirilerin genellikler yapılacağı yer eğer kendi iç işleyişiniz varsa orada iletirsiniz. Sonuçta herkesin istediği de olmaz zaten mümkün değil. Sonuçta bir çoğunluk iradesi oluşur. Bu eleştirilerin bir hakarete bir düşmanlığa ulaşmaması gerekiyor. Bu şeylerle ilgili disiplinle ilgili bir bilgiye sahip değilim.”