Seçimlerin üzerinden 7 ay geçti ve 600 milletvekilinden 53'ü, Meclis'e seçildikleri partilerinden ayrılarak siyaset yapmama kararı aldı. Bu süreçte ittifak sisteminden veya parti içi krizlerden kaynaklanan 52 istifa ve 1 ihraç gerçekleşti.

Seçimde ortak listelerle yer alan partilerin milletvekilleri, seçim sonrasında istifa ederek kendi partilerinden ayrıldılar. CHP listelerinden seçilen 39 milletvekilinden 38'i istifa etti, ancak Mustafa Sarıgül CHP'de kalmaya devam etti.

İnat TV | Real Madrid – Villareal maçı canlı izle İnat TV | Real Madrid – Villareal maçı canlı izle

Ayrılan 38 milletvekilinden 15'i DEVA'ya, 10'u Gelecek Partisi'ne, 10'u Saadet Partisi'ne, 3'ü Demokrat Parti'ye geçti. Gelecek Partisi'ne geçen 10 milletvekili, grup kurma çabalarında başarısız olunca tekrar istifa ederek Saadet Partisi'ne katıldı.

AK Parti'den Meclis'e giren 4 milletvekili Hüda-Par'a geçerken, istifa eden DSP Genel Başkanı Önder Aksakal kendi partisini temsil etmeye devam ediyor. Yeşil Sol Parti listelerinden seçilen iki milletvekili EMEP'e, 2 milletvekili ise Demokratik Bölgeler Partisi'ne katıldı.

İyi Parti'den istifa eden milletvekili sayısı 4 oldu

Seçim sonrasında sadece istifalar değil, aynı zamanda parti içi krizlerin de etkisiyle İYİ Parti'den 4 milletvekili istifa etti ve 1 milletvekili ihraç edildi. İstifa eden Nebi Hatipoğlu, AK Parti'ye geçerken, Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Adnan Beker ve Salim Ensarioğlu bağımsız olarak devam ediyor. İhraç edilen Ümit Dikbayır da bağımsız olarak siyaset yapmaya devam ediyor. İYİ Parti'nin seçim sonrasında 44 olan milletvekili sayısı 39'a düştü.

MHP'de tepki istifası

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı'nın yerel seçime ilişkin açıklamasına tepki gösterdi ve bu tepki üzerine Saffet Sancaklı, sosyal medya hesabından partisinden istifa etti.

Gelecek ve Saadet'in grubu düşmedi

Meclis'te grup kurabilmek için gereken 20 milletvekilinin sayısı, Hasan Bitmez'in hayatını kaybetmesiyle Saadet Partisi'nin Gelecek Partisi'yle kurduğu grubun 19'a düşmesi nedeniyle sağlanamadı. Bu durumda CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Saadet Partisi'ne geçti.

Editör: Mert S. Kaplan