ATO Congresium'da düzenlenen partisinin 5. olağanüstü kurultayında konuşan Dervişoğlu, hikayesi olan bir partinin mensupları olduklarını belirterek, büyük bir demokrasi mücadelesiyle yola çıktıklarını söyledi.

Dervişoğlu, kendilerine "parti kuramayacaklarının" söylenmesine rağmen partililerin emeği ve alın teri ile partiyi kurduklarını ve Meclis'te yer aldıklarını belirtti.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde başarılı olamadıklarını aktaran Dervişoğlu, henüz öz eleştiri yapamadan bu kongre ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

"İYİ Partinin güneşi asla sönmeyecektir"

Dervişoğlu, kongrenin sadece İYİ Partililerin değil büyük Türk milletinin gözünü diktiği bir kongre olduğunu belirterek, "Kongrenin öncesinde yaşanan süreci takip ettiyseniz görmüşsünüzdür, başka partilerdeki gibi taraftarlaşma olmamıştır. Yine başka partilerde olduğu gibi yalan, fitne, iftira sokağa dökülmemiştir. Bütün adaylarımız kendilerine yakışan, demokrasi geleneklerimize uygun, iyiler ve cesurlar hareketinin siyasi ahlakıyla mütenasip bir tavır ve davranış sergilemişlerdir." diye konuştu.

Bu kongrenin sonucunda İYİ Partinin karşı karşıya olduğu sorunların aşılması ve yaraların sarılması için çaba sarf edeceklerini dile getiren Dervişoğlu, "Biliyorum derdimiz var, kırgınlıklarımız var, dargınlıklarımız var. Birleşmeli ve aşmalıyız, onun için geliyoruz. İYİ Partinin güneşi asla sönmeyecektir." ifadesini kullandı.

Dervişoğlu, yerel seçimleri kaybettiklerini ama 2028'de Türkiye'nin iktidarına talip olacak enerjide ve dinamizmde bir parti olduklarını bildirdi.

Türkiye'nin doğru yönetilmeye ve İYİ Partiye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Dervişoğlu, Türk milletinin İYİ Partiden umut beklediğini söyledi.

Kongrenin İYİ Partinin sorunlarını konuşmak ve sakin limana taşımak için yapıldığını ifade eden Dervişoğlu, "O limanda sorunlarımızı çözüp, yeni kadrolarımızı kurup bir iktidar yolculuğu başlatmak mecburiyetindeyiz. O gemi iktidar yolculuğuna çıkmalı. O geminin yelkenlerini sizler şişirmelisiniz. Sizin şişirdiğiniz yelkenlerle, fırtınalı denizlerle, bu iktidarla mücadele etmenin yol haritasını çizmeliyiz." diye konuştu.

"Akşener'i tartışmak, esasen İYİ Partiyi tartışmak anlamına gelecektir"

Dervişoğlu, Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet nerede konumlandıysa İYİ Partinin de orada konumlanacağını söyledi.

İYİ Partinin kuruluşunda herkesin emeği, mücadelesi ve teri olduğunu belirten Dervişoğlu, "En büyük emek, en büyük alın teri muhterem genel başkanımız Sayın Meral Akşener Hanımefendi'ye aittir. O sebeple Sayın Meral Akşener'i tartışmak ve tartışmaya açmak, esasen İYİ Partiyi tartışmak anlamına gelecektir." ifadelerini kullandı.

Dervişoğlu, kazanan kim olursa olsun, kongre salonundan tüm genel başkan adaylarının koluna girerek çıkacağını söyledi.

"81 vilayette gönül köprülerini yeniden kuracağım"

Genel başkan adayı Tolga Akalın ise partinin kuruluşundan beri bazı sıkıntıları bulunduğunu belirterek, 6,5 yıllık siyasi geçmişi olan partinin bugün 5. olağanüstü kurultayını yaptığına dikkati çekti.

Bu politik süreçte gönül köprülerinin ciddi zarar gördüğünü ifade eden Akalın, şöyle devam etti:

"İktidar yürüyüşünü başlatabilmek için önce bu gönül köprülerinin tamir edilmesine ihtiyaç var. Yıl sonuna kadar bu gönül köprülerinin yeniden tesis edilmesi gereken dönem. Beni genel başkanlığınızla şereflendirirseniz bu yıl sonuna kadar 81 vilayette bu gönül köprülerini yeniden kuracağım. Ne yazık ki ah aldık. Haksızlığa uğradığından dolayı bize iyi niyetlerle gelmiş binlerce, on binlerce insanın ahını aldık. Bu insanlarla helalleşmediğimiz müddetçe iktidar yürüyüşü başlatamayız. Bu insanları, bu muazzam birikimi yeniden partimize davet edeceğiz."

Sorunların çoğunun kurumsallaşılamadığı için yaşandığını belirten Akalın, "Bizim kurumsallaşma hadisesi sorunumuzu çözmemiz lazım. Önümüzdeki dönemde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni sizlerle omuz omuza yöneteceğimiz bir siyasi liderliğe talibim. Bana elinizi uzatın. Size söz veriyorum önümüz açık, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni en geç 2028'de iyiler ve cesurlar hareketi olarak birlikte yöneteceğiz." ifadelerini kullandı.

"Millete rağmen siyaset yapılmaz"

Koray Aydın ise şunları söyledi:

İYİ Parti kurultayımızı, maalesef bir seçim başarısızlığının ardından gerçekleştiriyoruz. 2019 seçim başarımızı geride bıraktığımız 2024 yerel seçimleriyle taçlandırabilir, günümüze de güç katabilirdik. Türk siyasetinin anahtar partisi olma konumumuzu koruyabilir ve iktidar yürüyüşümüzü sürdürebilirdik. Genel Başkanımız Meral Akşener’in aday olmayacağını açıklamasının ardından partimiz sarsılmıştır. Bu sarsıntıyı en az hasarla atlatabilmek için bir durum muhasebesi yapmamız elzem ve kaçınılmazdır.

Bir durum muhasebesi yapmamız elzemdir, kaçınılmazdır. Ne oldu da oyu yüzde 20’lerle anılan partimiz, yüzde 4’lere geriledi? Ne oldu da Ankara’da yüzde 13 olan oyumuz, yüzde 0,9’a düştü?

Ne oldu da İstanbul’da yüzde 8 olan oyumuz, yüzde 0,6’ya düştü? Elbette yerel seçimlerin dinamikleri farklı, elbette İYİ partinin asıl oyu bu değil. Doğru bir değerlenme yapmaz, acil bir müdahalede bulunmazsak bu kötü tablo, sürekli hale gelecek. Toplumun sesine, parti teşkilatlarımıza ve tabanının taleplerine kulak tıkayarak siyaset yapılmaz.

Kısaca millete rağmen siyaset yapılmaz. Seçim sonuçlarından çıkarmamız gereken ilk ders budur. Tutun ellerimden Türkiye’yi kurtaralım. İYİ Parti’yi hak ettiği yere el ele getireceğiz."

"Kadın hareketi denilen bir partide maalesef sürekli yok sayıldım"

İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi ve Genel Başkan adayı Günay Kodaz, kurultaydaki konuşmasında İYİ Partinin umudun partisi olduğunu söyledi.

Genel merkezin doğru politikalar oluşturamadığı takdirde gayret ve fedakarlıkların partilerini iktidara taşımaya yetmeyeceğini belirten Kodaz, "Yorgun yöneticileri ve eski fikirleri ısrarla parti başında tutup partimizi milletimiz için umut olmaktan çıkartacak mıyız? Ülkemizin demokrasi pencerelerini kapatacak mıyız? Kimsesizlerin sesi olmaktan vazgeçecek miyiz? Asla." ifadelerini kullandı.

Kodaz, İYİ Partiyi yeni kadrolarla ve yenilikçi fikirlerle şahlandırarak iktidara taşıyacaklarını dile getirdi.

Partide birçok haklı sesin susturulduğunu savunan Kodaz, "Bu susturulan ve halen de susturulmak istenen seslerden biri de benim sesimdi. Genel başkan adayı olmak için parti içerisinde hukuk mücadelesi vermek zorunda bırakıldım. Bu süreçte tek kadın olarak, kadın hareketi denilen bir partide maalesef sürekli yok sayıldım." ifadelerini kullandı.

Öte yandan konuşmaların ardından yeniden kurultaya gelen Genel Başkan Meral Akşener, oyunu kullandıktan sonra salondan ayrıldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı