Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:
Yarın başlayacak NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere birazdan Vilnius'a hareket edeceğiz. Zirvemizi Ukrayna'daki savaşın küresel istikrara ve güvenliğe yönelik menfi tesirini arttığı bir dönemde yapıyoruz. Bu kritik zamanda NATO coğrafyasının savunması ve güvenliği hakkında görüş teatisinde bulunacak önemli kararlara imza atacağız.
Türkiye'ye yönelik yaptırım ve kısıtlama uygulayan müttefiklere bu yanlıştan süratle dönmeleri çağrımızı tekrarlayacağım
İttifakın caydırıcılık ve savunma yapılanmasını tahkim etmek, Ukrayna başta olmak üzere ortakları desteklemek üzere Madrid Zirvesi'nde aldığımız kararları gözden geçireceğiz. NATO'nun ve müttefiklerin Ukrayna'ya desteğinin bir göstergesi olarak ihdas edilen NATO Ukrayna Konseyi'nin ilk toplantısını da bu vesileyle tertipleyeceğiz. Savaşın en kısa sürede adil ve kalıcı bir barışla sona erdirilmesinin Ukrayna'nın NATO'ya üyelik sürecini daha da kolaylaştıracağına inanıyoruz. Madrid'de ittifakın savunma planlarının güncellenmesini kararlaştırmış ve bunların Vilnius Zirvesi'nde onaylanmasını öngörmüştük. Bu süreçte işi yokuşa sürme çabalarına rağmen her zaman olduğu gibi ittifak dayanışması ile hareket ettik.
Vilnius'te NATO'nun terörizmle mücadele konusundaki gayretlerinde yeni bir safhaya geçilmesi amacıyla yürütülen çalışmaları değerlendireceğiz. Zirvenin önemli sonuçlarından bir diğeri ise asgari yüzde 2 savunma harcaması taahhüdünün yenilenmesi olacaktır. Tabii bir taraftan savunma harcamalarının artırılması konuşulurken diğer taraftan kısıtlamalarla frene basıldığını da görüyoruz. Bir taraftan savunma harcamaları bir taraftan da kısıtlama olduğunu görüyoruz. Bazı müttefiklerimiz bizi savunma harcamalarında kısıtlama uyguluyor. Yüzde 2'lerden yüzde 1,30'lara geriledi. Zirvede Türkiye'ye yönelik yaptırım ve kısıtlama uygulayan müttefiklere bu yanlıştan süratle dönmeleri çağrımızı tekrarlayacağım.
Savaşın sona erdirilmesi Ukrayna'nın NATO üyeliğini kolaylaştırır
Savaşın en kısa sürede adil ve kalıcı barışla sona erdirilmesinin Ukrayna'nın NATO'ya üyelik sürecini daha da kolaylaştıracağına inanıyoruz.
İsveç'in NATO'ya üyelik süreci
İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin ilerleyebilmesi, üçlü mutabakatta kayıtlı hususların yerine getirilmesine bağlıdır.
Diğer madde, NATO'nun genişlemesi meselesidir. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği konusunda geçen yıl Madrid'de bir üçlü ittifdak imzalandı. Finlandiya üye oldu. İsveç iyi niyetini şeffaf sürdürüyor.
Bu akşam Genel Sekreter ve İsveç Başbakanı ile üçlü görüşme yapacağım.
İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin ilerleyebilmesi, üçlü mutabakatta kayıtlı hususların yerine getirilmesine bağlıdır.
Kitlesel düzensiz göçlerin önlenmesinde kritik roller üstleniyoruz. Müttefiklerimizle verdiğimiz mücadeleyi teyit edeceğim.
Önce gelin Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın, ondan sonra biz de İsveç'in de önünü açalım
Bir gerçeğin altını özellikle çizmek istiyorum. Şu an 50'i yılı aşkın zamandır Avrupa Birliği kapısında bekletilen bir Türkiye var. Şu an NATO ülkelerinin hemen hemen tamamı AB üyesidir. Önce gelin Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın, ondan sonra biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveç'in de önünü açalım.
Tahıl Koridoru Anlaşması uzatılacak mı?
Önümüzdeki ay Putin ile görüşme yapmayı planlıyoruz. Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili eminim ki Putin bugüne kadar nasıl duruş sağladıysa yine aynısını sergileyecektir.
(F-16 satışı) Bu işte nihai karar, TBMM'dedir. TBMM bu kararı vermedikten sonra burada herhangi bir adım atmak mümkün değil. F-16 konuları neden önümüze geliyor? "Kongreden geçmesi gerekiyor" diyorlar. Onların kongresi varsa bizim de TBMM'miz var.
(Biden'la dün akşam yapılan görüşmeye ilişkin) Biden, "Elimden gelen tüm ikanı seferber ediyorum diyor. Bizim durumumuz farklı. Bizim teröre karşı sert bir duruşumuz var. Finlandiya bu konuda teröre bulaşmadığı için parlamentoya bu konuyu getirdik ve önünü açtık, işi bitirdik. F-16 konusu böyle değil. NATO üyesi iki ülke olarak NATO düşmanlarına karşı güçlü duracağız. Bu durumun İsveç'le ilişkili hale getirilmesi bizi üzmektedir. O farklı bu farklı bir şey. Bunu dile getireceğiz.