6 Şubat Kahramanmaraş ve Hatay depremleri sonrası olası İstanbul depremi yeniden gündeme geldi. Depremler sonrası vatandaşlar olası İstanbul depremini yaşamamak için farklı illere göç etmeye başladı. eTaşın, depremlerin ardından bine yakın müşterisinin taşınma taleplerini inceleyerek bir rapor hazırladı. Raporda, şubat ve mart 2023’teki talepler, 2022’nin aynı dönemiyle karşılaştırıldı. Raporda deprem sonrası ilk 30 gün, 2022’nin aynı dönemle karşılaştırıldı. Raporda, 1980’lerden bu yana yoğun göç alan ve Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sine ev sahipliği yapan İstanbul’un artık göç veren il olarak konumlandığı açıklandı.
Taşınma taleplerinde büyük değişim yaşandı
İstanbul çıkışlı taleplerin dört bölgede toplandığı belirtilen raporda, Bu bölgelerin sırasıyla İç Anadolu, Karadeniz, Trakya ve Akdeniz olduğunu belirtildi. 6 Şubat itibarıyla yaşanan depremlerin ardından taşınma taleplerinde büyük değişiklikler gözlendiğini söyleyen eTaşın Kurucu Ortağı Kadir Nezih Elgün, “Depremi takip eden hafta taşınma talepleri sert düşüşle 4’te 1 oranına inerken, sonrasında ise hızla artış yaşandı. Bunun başlıca sebeplerinin arasında ise olası İstanbul depreminin yol açtığı korku ve kiraların yüksek fiyatlara ulaşması yer alıyor” dedi.
Trakya’ya yoğun göç
“Son dönemde İstanbul’daki konut fiyatlarının hızla artmasıyla Trakya’ya doğru yoğun bir göç hareketliliği başlamıştı. Depremle birlikte bu göç hızlandı ve sınırlarını genişletti” diyen Elgün sözlerini şöyle sürdürdü;
“Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Sakarya, Eskişehir, Kayseri ve Samsun gibi şehirlere geçen yıla göre yoğun bir şekilde göç edildiğini görülüyoruz. Bu şehirleri ön plana çıkaran etmenler ise deprem riskinin az, konut ve arsa fiyatlarının ise daha uygun düzeyde olması. Bu illere olan taşınma talebi, geçen yılın aynı dönemine göre ortalama 3 kat yükseldi. Hatta Sakarya, 8 kat fazla talep alarak Marmara Bölgesi’nin tümünde açık ara en çok taşınılmak istenen şehir oldu. Çanakkale 5, Edirne, Tekirdağ ve Bursa ise 2 kat daha fazla talep aldı”
İç Anadolu’da 8 kat artış oldu
İç Anadolu Bölgesinde özellikle büyük şehirlerin geçen senenin aynı aylarına kıyasla ortalama sekiz kat daha fazla taşınma talebi olduğunu vurgulayan Elgün, “Sanayileşmenin yüksek olduğu şehirlerden Kayseri, Eskişehir ve Ankara taşınmak istenilen şehirler arasında üst sıralara yerleşti. Bölgenin bir diğer büyük şehri Konya’ya olan talep ise kayda değer değişiklik sergilemedi. Eskişehir’e geçen seneye oranla 18 kat fazla talep görürken, Kayseri’de 7, Ankara’da ise 4 kat artış söz konusu” değerlendirmesinde bulundu.