İstanbul’da 5 ayın en yüksek aylık enflasyonu İstanbul’da 5 ayın en yüksek aylık enflasyonu

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, un fiyatlarındaki artıştan dolayı 240 gram ekmeğin 15 liraya çıkarılması için talepte bulunduklarını ifade etti.

Çetin, "Maliyetler daha da yükselirse ve değirmenlere dur diyen olmazsa ekmek fiyatı daha da yükselir" derken bazı ilçelerde ekmeğe gayriresmi zam yapan fırınlar olduğunu söyledi.

Un fiyatlarındaki artışın ardından İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, 240 gram ekmeğin 15 liraya çıkarılması için esnaf odaları birliğine talep ilettiklerini aktardı.

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın aktardığı bilgilere göre; megakentte bazı ilçeler un fiyatlarındaki artış nedeniyle yüzde 25 gayriresmi zam yaptı. Beşiktaş, Kadıköy, Sarıyer ve Avcılar bölgesindeki bazı fırınlarda resmi olarak açıklanan ve 10 liraya satılması gereken ekmeğin fiyatı 12,5 liraya çıktı.

Un fiyatlarına zam geldi

Çetin, son bir ayda değirmenlerin piyasaya sattıkları unlara yüzde 25 zam yaptığını belirterek 620-650 liraya aldıkları 50 kilo un çuvalını bugün 750-800 lira civarına yükseldiğini vurguladı. Ana giderlerinden birinin "un" olduğunu söyleyen Çetin, "Değirmenler organize bir şekilde un fiyatlarına istedikleri zaman yüksek zamlar yapıyorlar. Stoklarında buğday olmasına rağmen fiyatları artırıyorlar. Fırınlar depolarına 100 çuval unu alacak parayı dahi bulamıyorlar. Ekmek fiyatlarında fırıncılar günah keçisi ilan ediliyor. Biz artık maliyetleri karşılayamıyoruz. Son altı ayda sadece İstanbul’da 150 civarında fırın kapandı” dedi.

“Bu gidişle fiyatı 15 liraya kadar çıkacak”

Çetin, şu anda ekmeğin kilogram fiyatının 50 lira olduğunu anlatarak, “Ama bazı üye ve esnaflar ekmeği 250 gram yapıp 12.5 liraya satmaya başladı. Bu gidişle yılbaşına kadar fiyat 15 liraya çıkacak. Maliyetler daha da yükselirse ve değirmenlere dur diyen olmazsa ekmek fiyatı daha da yükselir” açıklamasını yaptı.

Kaynak: Haber Merkezi