Yunanistan Depremle Mücadele Kurumu (OASP) Başkanı Efthimios Lekkas, İstanbul’da Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından açıklamalarda bulunarak, olası gelişmelere ilişkin üç farklı senaryoyu kamuoyuyla paylaştı.

Lekkas, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın yalnızca küçük bir parçasının kırılmasıyla İstanbul’un büyük bir felaketten kurtulduğunu belirtti. “Bu fay hattı yaklaşık 60 kilometre uzunluğunda ve 7,5 büyüklüğünde bir deprem üretebilir. Ancak bu kez sadece küçük bir segment kırıldı ve 6,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi,” ifadelerini kullandı.

Üç farklı senaryo

Yunan profesör, önümüzdeki saatler için üç olasılığı şu şekilde sıraladı:

6,2 büyüklüğündeki depremin ana şok olması ve onu çok sayıda artçı sarsıntının takip etmesi.

Bu depremin öncü şok niteliği taşıması ve ardından yaklaşık 7 büyüklüğünde daha büyük bir depremin gelmesi.

Yaklaşık 6 büyüklüğünde 30 kadar depremin meydana gelerek enerjinin kısa sürede boşalması.

Lekkas, uzmanların öngördüğü 7 üzeri büyüklüğündeki büyük bir depremin ise “hemen beklenmediğini” vurguladı.

Justin TV | Benfica - Tirsense maçı canlı izle Justin TV | Benfica - Tirsense maçı canlı izle

“Büyük depremler zaman tanımaz”

1999 Gölcük depremini hatırlatan Lekkas, o dönemde Düzce’de büyük bir sarsıntının yalnızca iki ay sonra yaşandığını anımsatarak, “Bu tür büyük depremler zaman aralığı tanımaz. Ancak bu olayda enerjinin büyük kısmı birikmiş durumda ve sürecin hızlı gelişmesini bekliyoruz,” dedi.

Depremin başka fay hatlarını tetikleyip tetiklemeyeceği sorusuna ise “Bu olasılık yüksek. Hem doğuya hem batıya uzanan faylar aktive olabilir. Özellikle deniz içindeki segmentin enerjiyi boşaltması gerekiyor,” yanıtını verdi.

“Ayasofya zarar görebilir”

İstanbul’daki yapı stoğuna da değinen Lekkas, yapıların üçte birinin 50 ila 100 yıllık binalardan oluştuğunu ve bu nedenle daha büyük bir sarsıntının, aralarında Ayasofya’nın da bulunduğu tarihi yapılar üzerinde hasar yaratabileceğini dile getirdi.

Yunan uzmana göre, deprem anında halkın pencereden atlama davranışı, özellikle alt katlarda yaygın ve ciddi yaralanmalara yol açıyor. Bunun asla önerilen bir davranış olmadığını belirten Lekkas, sarsıntı geçtikten sonra merdiven kullanarak yavaşça inmenin ve binadan uzaklaşmanın en doğru hareket olacağını ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi