Geçtiğimiz hafta, ünlü yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği (EBU), İsrail'in adayı 20 yaşındaki Rus-İsrailli şarkıcı Eden Golan'ı şarkısının "siyasi" niteliği nedeniyle reddedebileceğini ima etti.

Söz konusu şarkı, 'October Rain', Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırının kurbanlarına gönderme yapıyor ve şu sözleri içeriyordu 'Nefes alacak hava kalmadı / Bana yer yok' ve 'Hepsi iyi çocuklardı, her biri'.

Şarkıda ayrıca savaşta ölenler için askeri kod olarak kullanılan "çiçeklere" de atıfta bulunuluyor. Eden Golan, "Fırtınada dans ediyoruz / Saklayacak bir şeyimiz yok" diyor.'Beni eve götür / Ve dünyayı geride bırak / Ve söz veriyorum bu bir daha asla olmayacak / Bu Ekim yağmurundan hala ıslağım / Ekim yağmuru'.

İsrail Kültür Bakanı Miki Zohar, şarkının sözlerinin siyasi olduğunun öne sürülmesine kızdı. Zohar sosyal paylaşım ağlarında şarkının "dokunaklı" olduğunu ve "bugünlerde halkın ve ülkenin duygularını ifade ettiğini ve siyasi olmadığını" yazdı.

'Avrupa Yayın Birliği'ni profesyonel ve tarafsız davranmaya devam etmeye ve siyasetin sanatı etkilemesine izin vermemeye çağırıyorum' diye ekledi. İsrailli haber sitesi YNET'in verdiği bilgiye göre EBU'nun, sunulan ikinci şarkı olan 'Dance Forever'ı da reddettiği bildirildi.

Husiler: ABD ve İngiltere Yemen'de bazı kentlere hava saldırısı düzenledi Husiler: ABD ve İngiltere Yemen'de bazı kentlere hava saldırısı düzenledi

Dışişleri Bakanlığı'ndan ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırılan haberde, "alternatif seçenek de elendi" denildi.

Özel jürilerin oylamasında 'October Rain'in ardından ikinci olan 'Dance Forever', Eden Golan için ülkenin alternatif şarkısı. Şarkının sözleri İbranice birkaç cümle dışında İngilizce. YNET şarkının sözlerini yayınladı, ancak söylentilere göre diskalifiye edilmesinin ardındaki nedenleri açıklamadı.

Olası nedenlerden biri 'Dance Forever'ın 7 Ekim'de Nova Müzik festivaline düzenlenen ve 364 kişinin öldüğü Hamas saldırısına atıfta bulunması olabilir.

Kaynak: Haber Merkezi