İsrail, hakkında verilen 11 yıl hapis cezasını tamamlayan Filistinli için serbest bırakılacağı gün "idari tutukluluk" kararı çıkardı.

Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti ile Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan ortak açıklamada, "İsrailli işgalcilerin istihbaratı, Nablus'taki El-Asker Mülteci Kampından olan 30 yaşındaki tutuklu Hüsameddin Katnani'yi, hakkında verilen 11 yıl hapis cezasını tamamlamasının ardından serbest bırakılmasının planlandığı gün, 6 ay süreyle idari gözaltına aldı." ifadeleri kullanıldı.

Katnani'nin 2013 yılında kendisine çok sayıda kurşun isabet etmesinin ardından gözaltına alındığı aktarılırken, yaşanan bu olayın tek örnek olmadığı İsrail'in, birçok tutuklu için serbest bırakıldıkları gün "hakkında gizli bir dosya" bulunduğu bahanesiyle "idari tutukluluk" kararı çıkardığı belirtildi.

İsrail'in "7 Ekim'den bu yana idari tutukluluk operasyonlarını artırdığı ve tarihteki en yüksek seviyeye ulaştırdığı" vurgulanan açıklamada, "İdari tutuklu sayısı eylül ayı başı itibarıyla 40'ı çocuk olmak üzere 3 bin 323'ü aştı." ifadesine yer verildi.

İsrail'in "idari tutukluluk" uygulaması

İsrail, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla, suçlama ve yargılama olmaksızın Filistinlileri 1 aydan 6 aya kadar alıkoyabiliyor.

Paris'te bir binanın çatı katında çıkan yangında 2 kişi yaralandı Paris'te bir binanın çatı katında çıkan yangında 2 kişi yaralandı

Askeri mahkemeler, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar vererek tutukluya hangi suçla itham edildiğini açıklamadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Kaynak: AA