Gazeteci İsmail Saymaz, bugün kaleme aldığı “O kılıç 23 yıl doğrultuldu, hiç mi görmediniz?” başlıklı yazısında teğmenlerin kılıçlı ant içmesi sonrası başlayan tartışmalara değindi. Saymaz, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir hafta bekledikten sonra, özellikle İmam Hatipliler Kurultayı’nı denk getirerek, kılıç çatan harbiyelilere parmak salladı. Torunu yaşındaki teğmenlere “Siz kime kılıç çekiyorsunuz?” diye hesap sordu” ifadelerine yer verdi.

Saymaz’ın yazısından ilgili kısım şöyle:

“Biliyoruz ki…

Asıl mesele, kılıç-kalkan değil, teğmenlerin “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye slogan atmış olması.

Sanırım, şöyle düşünüyorlar:

“15 Temmuz’dan sonra harp okullarını kapattık, Milli Savunma Üniversitesi’ni kurduk, başına ‘bizden’ bir rektör atadık, hocaları camiamızdan, öğrencileri yedi göbeğine kadar soruşturup öyle alıyoruz, yine Atatürk, yine Atatürk…”

Bazıları “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” cümlesinin siyasi bir slogan olduğunu ileri gidiyor.

Polis Meslek Okulu’nda yüzlerce polis adayı ülkücü marşlarla ‘bozkurt’ işaretleri yapınca MHP’nin tescilli el işareti Türk tarihinin sembolü ilan ediliveriyor.

Fakat Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusuna bağlılık ifade eden “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı darbe muhtırası sayılıyor.

Teğmenler “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye slogan atmasa hiçbir sorun çıkmazdı.

Erdoğan, kılıç çatmayı dert etmiş olsaydı bu tören Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) 23 yıl boyunca yapılabilir miydi?

1999’da başladı, 2023’te kaldırıldı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynaklarına göre, kılıçlı ant içme ilk olarak 1999 yılındaki mezuniyet töreninde icra edilmiş. Üstelik yönergeyle törene dahil edilmiş. 2022’ye kadar uygulanan bu tören 2023’te kaldırılmış.

Kılıçlı ant farklı biçimlerde yapılmış.

MSB’de yetkili düzeydeki bir albay, 2000’de Kara Harp Okulu’ndan mezun olduğunu, o yıl kılıçla selam dur’a geçerek, ant içtiklerini kaydediyor.

Albay bana şu bilgileri veriyor:

“Bu tören 1999’da yapılmaya başlanmış. 2000'de ben de ettim. 2022 yılı da dahil, mezuniyet töreninin parçasıymış. Kılıcı çeker, selam dur’a geçer, yemin edersiniz. Yemini alay veya birlik komutanı okur, siz tekrar edersiniz. Biz kılıç çatma şeklinde yapmadık.”

Yalnızca Kara Harp Okulu okumuş

MSB kaynakları bir soruşturma değil, inceleme yürütüldüğünü söylüyor. İncelemenin olaya ilişkin olduğunu, teğmenlerle sınırlı tutulmadığını, idarecileri, videoyu çekeni de içerdiğini belirtiyor. Şimdilik ‘emre itaatsizlikte ısrar’ noktasından bakıldığını vurguluyor.

Kaynaklar “Her alanıyla inceleniyor. Bu bir süreç. Süreç neticesinde nasıl bir işlem yapılacağı ortaya çıkacak” diyor.

Kılıçlı ant içmenin yalnızca Karp Harp Okulu’nun mezuniyetinde yapıldığını, Hava ve Deniz harp okullarında icra edilmediğini vurguluyorlar. Bu yüzden, inceleme Hava ve Deniz harp okulu mezunlarını kapsamıyor.

Dervişoğlu’ndan ‘Anayasa’nın 4. maddesi’ tartışmasına tepki Dervişoğlu’ndan ‘Anayasa’nın 4. maddesi’ tartışmasına tepki

Yine mi Fatih-Harbiye

Türkiye’yi 2002’den 2014’e kadar başbakan, 2014’ten bu yana cumhurbaşkanı olarak yöneten Erdoğan, bütün mezuniyet törenlerine katıldığına göre, kılıç çatıldığını ya da kılıçla selam dur’a geçildiğini görmüş olması gerekirdi. Bu kılıç 23 yıl boyunca niçin doğrultulduysa şimdi de aynı sebeple doğrultuluyor.

Erdoğan, defalarca önünde icra edilen mezuniyet geleneğinden darbe girişimi çıkarmak istiyor. Bu düşüncesini, İmam Hatipliler Kurultayı’nda açıklayarak, alışageldiği ‘Fatih-Harbiye’ (Peyami Safa’nın ruhu şad olsun) çatışmasını kaşıyor.

Enflasyon ve pahalılıktan illallah etmiş seçmenini darbe vehmiyle tutacağını hesaplıyor.

Gel gör ki…

İmam Hatipliler Kurultayı’ndan Harbiyelilere parmak sallarken, memleketin evlatlarından birini öz, ötekini üvey gördüğünü aşikar ediyor.

Erdoğan, ordusunu ateşe atan bir başkomutandan farklı değil…

“Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganını suç haline getirmek, teğmenleri şu tarikatın, bu cemaatin askeri olmaya itmek, iktidardaki partiden görünmeye mecbur etmektir.

Erdoğan, teğmenlerimize potansiyel darbe şüphelisi muamelesi yaparak, kendi ordusuna kılıç doğrultuyor.”

Kaynak: Haber Merkezi