İslama göre evlilik yaşı nedir? İslama göre evlilik yaşı kaçtı? İslama göre evlilik yaşı kaç olmalı? İslamda evlilik yaşı nedir? İşte yanıtı...

Türkiye Diyanet Vakfı'nın hazırladığı İslam Ansiklopedisi'ne göre "buluğ", terim olarak çocuğun cinsi ve bünyevi ergenlik dönemine ulaşması anlamına geliyor.

Müge Anlı Poyraz Bıçak kimdir? Müge Anlı Poyraz Bıçak kimdir?

"Rüşt" ise kişinin mallarını din, akıl, mantık ve iktisat prensiplerine uygun biçimde koruyup harcamasını sağlayan fikri olgunluğa sahip olmasını ifade ediyor.

Diyanet'e göre rüşt yani reşit olmayan kişi evlendirilemez.

Nisâ Suresi - 6 . Ayet Tefsiri'ne göre;

Çocukların evlenme çağına gelmeleri, normal hallerde reşîd olmalarının, yani rüşd dönemine girmelerinin de zamanıdır. Ancak evlenme yaşı geldiği halde rüşdün hâsıl olmaması veya rüşd hali görüldüğü halde yaşın gelmemiş olması da mümkündür. Bu sebeple âyet malın teslimini iki şarta bağlamıştır:

a) Evlenme yaşının gelmesi. Müctehidlere göre bu, on beş-on dokuz yaşları arasında değişmekte, bazılarına göre kızlarla erkek çocuklar için farklı yaşlar öngörülmektedir. Devlet ictihadlar arasından birini seçerek kanunlaştırma ve uygulamayı buna göre yapma imkânına sahiptir.

b) Fiilen rüşdün yani malı akıllıca kullanma yeteneğinin oluşması. Veliler ve vasîler uygun vasıtalarla kısıtlıları deneyecekler, rüşdün oluştuğuna kanaat getirdiklerinde şahitler huzurunda mallarını, artık reşîd olan sahiplerine teslim edeceklerdir.

Kısıtlıların malları üzerinde tasarrufta bulunan vasîlerin, ihtiyaçları bulunduğu takdirde, örfe veya kanuna göre bu maldan uygun bir pay yahut ücret almaları câizdir. İhtiyacın bulunmaması halinde hem kısıtlının hem de cemiyetin menfaatine olan bu işin ücretsiz, hasbî olarak, kamu yararı düşüncesiyle ve Allah rızası için yapılması tavsiye edilmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi