İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Şubat ayına dair iş cinayetleri raporunu açıkladı. Hazırlanan rapor, İliç’te göçük altında kalan maden işçileri ve Marmara Denizi’nde batan Batuhan A gemisindeki deniz işçileri şahsında bugüne kadar iş cinayetlerinde ölen işçilere adandı.

Mehmet Şimşek, eşiyle gittiği market alışverişindeki şikâyetleri anlattı Mehmet Şimşek, eşiyle gittiği market alışverişindeki şikâyetleri anlattı

Raporda, 19 Kasım’da Karadeniz’de batan Kafkametler ile 15 Şubat’ta Marmara’da batan Batuhan A yük gemisine yer verildi ve deniz işçilerinin ölümlerinin 'iş cinayeti' olarak sayılmadığına dikkat çekti.

Raporda, Şubat ayında en az 144, her gün en az beş işçinin iş cinayetlerinde öldüğü belirtildi.

İş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı ise şöyle: İnşaat, Yol işkolunda 39 işçi; Taşımacılık işkolunda 17 işçi; Madencilik işkolunda 13 işçi; Tarım, Orman işkolunda 12 emekçi (5 işçi ve 7 çiftçi); Metal işkolunda 11 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 8 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 7 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 6 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 4 işçi; Ağaç, Kağıt işkolunda 4 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 4 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 3 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 3 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 2 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 2 işçi. Hayatını kaybeden 9 işçinin ise işkolu belirlenemedi.

Rapora göre Şubat ayında en çok iş cinayeti inşaat işkolunda yaşandı. 6 Şubat depremlerinin vurduğu 11 kentte inşaatların başlaması ile işçi ölümleri haberlerinin gelmeye başladığının belirtildiği rapora göre, Ocak ayında 17 ve Şubat ayında 12 olmak üzere bu yılın ilk iki ayında en az 29 inşaat işçisi bu şehirlerde öldü.

TOKİ’nin taşeronlara yaptırdığı inşaatlarda ise Ocak ayında 6 ve Şubat ayında 7 işçi olmak üzere bu yılın ilk iki ayında en az 13 inşaat işçisi öldü.

Yerel seçimler yaklaşırken Şubat ayında en az 7 belediye (iştirak şirketleri ve belediyenin taşeron iş verdiği firmalarda) işçisi öldü. Ay içerisinde en az üç motokurye çalışma şartları nedeniyle öldü. İş cinayetlerine sektörel dağılımına göre 64 sanayi sektörü işçisi, 42 inşaat sektörü işçisi, 26 hizmet sektörü işçisi ve 12 tarım sektörü işçisi öldü.

Şubat ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle: 14 yaş ve altı 1 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 5 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 28 işçi, 30-49 yaş arası 61 işçi, 50-64 yaş arası 35 işçi, 65 yaş ve üstü 10 işçi ile yaşı bilinmeyen 4 işçi öldü.

Ay boyunca 18 yaş altındaki altı çocuk işçi öldü. Ocak ayı eklendiğinde ilk iki ayda 13 çocuk işçi öldü. Çocuk işçi ölümlerinin yarısından fazlası tarım sektöründe meydana geldi. Yaşanan iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle oldu: Yüksekten düşme nedeniyle 31 işçi; ezilme, göçük nedeniyle 31 işçi; trafik, servis kazası nedeniyle 25 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 14 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 11 işçi; Şiddet nedeniyle 6 işçi; patlama, yanma nedeniyle 5 işçi; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 4 işçi; intihar nedeniyle 3 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 1 işçi; diğer nedenlerden dolayı 13 işçi.

Kaynak: Haber merkezi