İranlı üç kaynak, Dini Lider Ali Hamaney'in, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı 27 Eylül'deki ölümünden önce başkent Tahran'a çağırdığını, İsrail suikastına karşı bir elçi aracılığıyla uyarıda bulunduğunu aktardı.
İngiliz haber ajansı Reuters'a gizlilik kaydıyla konuşan kaynaklar, Nasrallah'ın ölümünün ardından şimdi de İsrail'in İran'daki üst kademelere sızması ihtimalinden Tahran'ın endişe duyduğunu kaydetti.
Bir yetkili, "Her şeyi bir arada tutan güven ortadan kalktı," derken, bir başka yetkili ise, "Ali Hamaney'in artık kimseye güvenmediğini" belirtti.
İddiaya göre, Hizbullah militanlarına ait çağrı cihazlarını patladığı gün olan 17 Eylül'de, Hasan Nasrallah'a bir elçi aracılığıyla uyarı yapılırken, Hizbullah'ın içindeki İsrail ajanlarının "suikast" planına ilişkin hazırlanmış istihbarat raporlarına atıfta bulunuldu.
İranlı yetkililer, Nasrallah'a gönderilen elçinin Devrim Muhafızları'nın üst düzey komutanlarından Tuğgeneral Abbas Nilforuşan olduğunu ve İsrail'in sığınaklara saldırı düzenlediği gün Nasrallah ile beraber öldüklerini belirtti.
Hizbullah'ın Nasrallah'ın ölümünü doğrulamasıyla beraber Ali Hamaney'in "İran'da, güvenli bir bölgeye geçtiğini" belirten kaynaklar, salı günü İsrail'e yaklaşık 200 balistik füzenin fırlatıldığı saldırının "bizzat Hamaney'in talimatıyla" gerçekleştirildiğini aktardı.
Devrim Muhafızları'nın yayınladığı açıklamada, füze saldırısının Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Tuğgeneral Abbas Nilforuşan, Hamas'ın Temmuz 2024'te öldürülen siyasi büro şefi İsmail Haniye ve Gazze ile Lübnan'daki saldırılardan ötürü düzenlendiği belirtilmişti.
Haberde 10 ayrı kaynakla görüşme yapıldığı belirtilirken, İran ile Hizbullah arasında güven kaybı yaşandığı, Ali Hamaney'in güvenliğinden endişe duyulduğu iddia edildi.
Ayrıca, Dahiyan'daki sığınaklarda öldürülen Tuğgeneral Abbas Nilforuşan'ın, Ali Hamaney'in "önemli askeri danışmanlarından biri" olduğu da ileri sürüldü.
Hizbullah içindeki tartışmalara aşina olan dört kaynağa göre, İsrail'in saldırısı ve daha fazla panik hali nedeniyle İran destekli grubun, Nasrallah'ın dini ve liderlik statüsünü yansıtacak ölçekte ülke genelinde bir cenaze töreni düzenlemesi de engellendi.
Lübnanlı dört kaynağa göre Hizbullah, Nasrallah'ı geçici olarak gömmek ve durum elverdiğinde resmi bir cenaze töreni düzenlemek için dini bir kararname çıkarma seçeneğini değerlendiriyor.
Yine Hizbullah'ın, Nasrallah'ın yerine geçecek kişiyi İsrail suikastının hedefi haline getirmekten kaçınmak için resmi olarak bir halef atamaktan kaçındığı ileri sürüldü.
Ne olmuştu?
İran, Hizbullah'a yönelik saldırıları ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesi sonrası İsrail'e yüzlerce füze saldırısı gerçekleştirdi.
İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) sosyal medya platformu X'ten salı günü yayınladığı bir paylaşımda, İran'ın füze saldırısında "10 milyon kişinin hedef alındığı" belirtildi. İran'ın füze saldırıları sonrası İsrail'in birçok yerinde halk sığınaklara kapandı. İsrail medyası bir füzenin Tel Aviv'in kuzeyindeki bir binaya isabet ettiğini aktardı. İsrail ordusu, füze saldırısından saatler sonra halkın evlerine dönebileceğini açıkladı. İran'a misilleme sözü veren İsrail ordusu, İsrail'e yönelik şimdilik herhangi bir saldırı tehdidinin kalmadığını duyurdu.
Öte yandan İsrail polisi, iki silahlı saldırganın Tel Aviv'de bir hafif raylı trene ateş açması sonucu yedi kişinin öldüğünü ve 12 kişinin de yaralandığını açıkladı. Polis, saldırıyı bir terör eylemi olarak nitelendirdi ve silahlı kişilerin olay yerinde "etkisiz hale getirildiğini" duyurdu.
İran merkezli haber ajansı Tasnim, Devrim Muhafızları Ordusu'nun Tel Aviv ve diğer İsrail kentlerine füze fırlattığını, bazılarının Demir Kubbe tarafından engellenemediğini iddia etti.
Devrim Muhafızları Ordusu'nun yayınladığı açıklamada, saldırının Hamas siyasi büro şefi İsmail Haniye, Hizbullah militanlarının genel sekreteri Hasan Nasrallah, Lübnan ve Gazze'de öldürülen siviller için gerçekleştirildiği belirtildi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın salı günü ülkesine düzenlediği füze saldırısı sonrası yaptığı ilk açıklamada Tahran'a "misilleme" sözü verdi.
Saldırının "İsrail'in hava savunma sistemi ile engellendiğini" belirten Netanyahu, "İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek" dedi.
İsrail Başbakanı ayrıca, "İran'daki rejim, kendimizi savunma kararlılığımızı ve düşmanlarımıza karşı misilleme yapma irademizi anlamıyor" vurgusunda bulundu.
"Ama anlayacaklar. Bize saldırana biz de saldırırız," diyen Netanyahu, dünyadaki güçlerin İran'a karşı birleşmesini istedi: "Ülkeler, İsrail'in yanında durmalı. Zalimlik ve özgürlük, nimet ve lanet arasındaki seçim asla bu kadar net olmamıştı.”