İran Devrim Muhafızları, 24 saat içerisinde Irak, Suriye ve Pakistan'a füze saldırıları düzenledi. Saldırılara cevap veren Pakistan, İran'ın Sistan-Belucistan eyaletine hava saldırısında bulundu. Bölgede tırmanan gerilimi yorumlayan siyaset bilimci Tugay Yücel, “İran tüm bölgeye ve dünyaya bir mesaj vermiş olsa da, komşularının ve Müslüman halkların tepkisini çekmiştir” ifadelerini kullandı.

İran Devrim Muhafızları, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil ve Suriye’nin İdlib bölgesine hava saldırısı düzenledi. Daha sonra, Pakistan sınırındaki etnik Beluç bölgelere hava saldırıları gerçekleştirdi.

İran’a karşılık veren Pakistan, İran'ın Sistan-Belucistan eyaletine hava saldırısı düzenledi. Pakistan Dışişleri Bakanlığı, ‘İran'daki belirli üslere yönelik son derece koordineli bir askeri saldırı’ düzenlendiğini açıkladı. 9 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda, militanlara ait olduğundan şüphelenilen sığınakların hedef alındığı belirtildi.

“Tüm dünya İran’ın gelişen füze ve silah teknolojisini gördü”

Bölgede tırmanan gerilime ilişkin görüşlerini aktaran Yücel, İran’ın, bu saldırılarla; belirli noktalara ulaşma kabiliyetini tüm dünyaya gösterdiğini vurguladı. Yücel, “İran’ın, balistik füzeler ve insansız hava araçları ile vurduğu hedefler onun kabiliyetlerini göstermektedir. Tüm dünya İran’ın gelişen füze ve silah teknolojisini görmüş oldu. Tabii sadece silah olarak değil, bu 3 farklı ülkeye yapılan saldırılar onun bölgesel bir güç olduğunu ve Orta Doğu’daki merkez oyunculardan biri olduğunu ortaya koyuyor” diye konuştu.

“Vekil oyuncular yerine bu sefer İran direkt oyuna katıldı”

‘İran’ın direkt olarak oyuna katıldığını’ söyleyen Yücel, “Başta İsrail olmak üzere komşularına ve bölge dışı güçlere de sert ve kararlı bir mesaj vermek istediği anlaşılıyor. Nitekim saldırıları ilk defa İran Devrim Muhafızları üstlendi. Vekil oyuncular yerine bu sefer İran direkt olarak oyuna katıldı” ifadelerini kullandı.

İran’ın 3 Müslüman ülkeyi vurmasının ‘sorunlu’ bir durum olduğunu dile getiren Yücel, “Gazze’de ABD’nin desteklediği İsrail’in yaptığı büyük bir yıkım ve vahşet varken Yemen’de İngiliz ve ABD uçakları bomba yağdırırken İran’ın resmi şekilde Müslüman ülkeleri vurması bu şartlar altında mantıklı ve doğru bir hamle değildir” dedi.

Karısını öpen bisikletçiye para cezası Karısını öpen bisikletçiye para cezası

“Saldırılar Müslüman halklar nezdinde kabul edilebilir değil”

Bu saldırıların ancak ‘daha büyük düşmanlıklar’ doğuracağının altını çizen Yücel, “Müslüman dünyasının birliğe ve beraberliğe ihtiyacı vardır. İran’ın yaptığı saldırılar Müslüman halklar nezdinde kabul edilebilir değildir. O yüzden İran’ın doğru zamanda doğru hamleyi yapamadığını görüyoruz” diye ekledi.

İran’ın, Müslüman çevrelerin tepkisini çektiğini aktaran Yücel, “İran tüm bölgeye ve dünyaya bir mesaj vermiş olsa da komşularının ve Müslüman halkların tepkisini çekmiştir. Batı’nın Müslüman coğrafyaları vurduğu bir zamanda Müslümanlar arasında daha fazla gerginliğe gerek yoktur. İran’ın komşuları ile iş birliği yerine komşularına rağmen bu saldırıların yapması daha büyük sorunlara gebedir” şeklinde konuştu.

Kaynak: Betül Vural