İran'da tutuklu bulunan Nobel Barış Ödülü sahibi insan hakları savunucusu Narges Mohammadi'nin ailesi, Mohammadi'nin başörtüsü giymeyi reddettiği için tutulduğu cezaevinden hastaneye sevkine izin verilmediğini duyurdu.

Başkent Tahran'daki Evin Cezaevi’nde tutulan 51 yaşındaki Mohammadi’nin bir kalp sorunu nedeniyle hastanede tedavi görmesi gerektiği öğrenildi. Yazılı bir açıklama yapan Mohammadi’nin ailesi, “Cezaevi yönetimi, tutukluların hastaneye sevk edilmesi için başörtüsü takmalarının zorunlu olduğunu söyledi” dedi.

''Acilen anjiyo olması gerekiyor''

Ailesi, Narges Mohammadi’nin hayatının risk altında olduğunu belirtti. Tahran’daki yetkililerden ise resmi bir açıklama gelmedi.

Instagram hesabından bir açıklama yapan aile, cezaevi yönetiminin başörtüsü olmadan revire gitmesine bile izin verilmemesinin ardından cezaevine giden bir sağlık ekibinin Mohammadi'ye ekokardiyogram yaptığını, bunun sonucunda iki damarının ciddi ölçüde tıkalı olduğunun tespit edildiğini paylaştı. Mohammadi’nin acilen anjiyo olması gerektiğini belirten aile, “Zorla başörtüsü giydirmeye çalışmalarına karşı çıkıyor. İki gündür cezaevinde bir grup kadın, onun hastaneye götürülmesi için aralıksız protesto yapıyor” ifadelerini kullandı.

Birden fazla suçtan 12 yıl hüküm giyen Narges Mohammadi, Eylül 2022’de başörtüsü giymediği gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini'nin ölümünün ardından bir daha hiçbir koşul altında başörtüsü takmayacağını açıklamıştı.

İsrail, Gazze ve Batı Şeria'da gazetecilere dönük 185 ihlal gerçekleştirdi İsrail, Gazze ve Batı Şeria'da gazetecilere dönük 185 ihlal gerçekleştirdi

Editör: Betül Vural