Hayatta kalanlardan bahseden BM ajansı, Cumartesi günü geminin yaklaşık 86 kişiyle birlikte Zuwara şehrinden ayrıldığını söyledi. Yüksek dalgaların tekneyi sular altında bıraktığını ve aralarında çocukların da bulunduğu 61 göçmenin kaybolduğunu ve öldüğünün tahmin edildiği açıklandı. 

Libya ana çıkış noktalarından biri

Libya, Akdeniz'i aşıp Avrupa'ya girmeye çalışan göçmenlerin ana çıkış noktaları arasında yer alıyor.

IOM, yalnızca bu yıl sınırı geçmeye çalışırken 2 bin 200’den fazla kişinin boğulduğunu, bunun da burayı dünyadaki en tehlikeli göç yollarından biri haline getirdiğini tahmin ediyor.

AFP haber ajansının haberine göre kurum, son olaydaki kurbanların çoğunun Nijerya, Gambiya ve diğer Afrika ülkelerinden olduğunu söyledi. Ayrıca hayatta kalan 25 kişinin Libya'daki bir gözaltı merkezine nakledildiği ve tıbbi destek verildiği belirtildi.

IOM Sözcüsü: Denizde hayat kurtarmak için yeterli çaba gösterilmedi

Eski Twitter hesabı olan X'te yazan bir IOM sözcüsü, bu yılki ölü sayısını "maalesef denizde hayat kurtarmak için yeterli çabanın gösterilmediğini gösteren dramatik bir rakam" olarak nitelendirdi.

Kendilerini taşıyamayacak kadar küçük teknelere biniyorlar

Haziran ayında, Yunanistan'ın güneyi açıklarında bir balıkçı teknesinin batması sonrasında en az 78 kişi öldü ve 100 kişi daha kurtarıldı.

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 2 bin 11'e çıktı İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 2 bin 11'e çıktı

Akdeniz geçişlerinde sıklıkla çok sayıda göçmenin kendilerini güvenli bir şekilde taşıyamayacak kadar küçük teknelere bindiği görülüyor. Bu geziye katılanlar genellikle Avrupa'daki diğer ülkelere gitmeden önce İtalya'ya inmeyi umuyor; bazıları çatışma veya zulümden kaçıyor, bazıları ise iş arıyor.

İtalya’ya bu yıl 153 binden fazla göçmen geldi

BM Mülteci Örgütü'ne göre bu yıl İtalya'ya Tunus ve Libya'dan 153 binden fazla göçmen geldi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak Cumartesi günü Roma'da İtalyan mevkidaşı Giorgia Meloni ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile Avrupa'ya yasadışı göçün nasıl azaltılabileceği konusunda görüşmelerde bulundu.

Bu yılın başında Bay Sunak, Manş Denizi'ndeki küçük tekne geçişlerinin durdurulmasını hükümetinin beş temel önceliğinden biri haline getirdi.

Editör: Halide Tonga