Dünya genelinde bankacılık, havayolları, hastane ve yayın kuruluşlarında sorunlar yaşanıyor. Dünya genelinde siber saldırı başladığı iddia edildi.

THY ve SunExpresten açıklama 

Siber güvenlik platformu CrowdStrike ve Microsoft dünya çapında çöktü. ABD'nin çeşitli eyaletlerinde 911 hizmeti durdu. Türkiye'de ise SunExpress siber saldırıya uğradığını açıklarken THY ise yazılım kaynaklı sorun tespit edildiğini ve önlemler alındığını duyurdu.

The Spectator Index tarafından yapılan açıklamada, "Microsoft hizmet kesintileri dünya çapında milyonlarca kullanıcıyı etkiliyor" ifadelerine yer verildi.

Sky News yayın yapamadı 

İngiltere'nin önemli televizyon haber kanallarından Sky News Cuma günü yayın yapamadı. Yayıncı kuruluşun icra kurulu başkanı David Rhodes yaptığı açıklamada, "Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı, şu anda izleyicilere kesinti için özür dilediğimizi söylüyoruz" ifadelerini kullandı.

BTK: Saldırı siber kaynaklı değil

Konuyla ilgili açıklamlarda bulunan Bilgi Tekonolojileri ve İletişim Kurumu (BtK), "Yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı, kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edildi" ifadelerini kullandı. 

Avustralya'da kesinti yaşanıyor

Avustralya yayın kuruluşu ABC News'teki habere göre, yayın kuruluşunun sistemleri de dahil olmak üzere, birçok sektördeki işletim sistemlerinde kesintiler oluştu.

Bu yüzden ulaştırma, bankacılık, ödeme cihazları, havalimanlarındaki check-in sistemleri, süpermarketlerdeki kasaların işletim sistemleri, benzin istasyonlarındaki pompalar ve diğer birçok alanda sistemlerde hata uyarısı alındığı ve sistemlerin kullanılamaz durumda olduğu kaydedildi.

Avustralya hükümetinden yapılan açıklamaya göre, sorunun dünya genelinde meydana gelen bir kesintiden kaynaklanma olasılığı bulunduğu belirtildi. Sorunun çözümü için siber güvenlik kurumlarıyla ortak çalışma yürütüldüğü bildirildi.

Öte yandan Microsoft, çeşitli Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini etkileyen bir sorunu araştırdığını açıkladı.

Uzmanlar, dünya genelindeki bilgisayar sistemlerini etkileyen sorunun Microsoft'un yaşadığı teknik problemlerden kaynakladığını değerlendiriyor.

Berlin'de uçuşlar askıya alındı

Berlin'de Schoenfeld Havalimanı operasyonlarını askıya aldı. Sydney ve Melbourne gibi büyük Avustralya havalimanları da teknik sorunlarla karşı karşıya olduklarını söyledi.

İngiltere teknik hata verdiğini açıkladı 

İngiltere merkezli Sky Sports News “Küresel bir teknik sorun nedeniyle Sky Sports News şu anda canlı yayın yapamıyor. En son spor haberleri, skorlar ve aksiyonlar için Sky Sports uygulamasına veya web sitesini kullanabilirsiniz” duyurusunu yaptı. İngiltere sağlık hizmetleri kurumu NHS’in online muayene sisteminin teknik hata verdiği açıklandı.

Polonya konteyner terminali

Polonya merkezli ülkenin en büyük konteyner terminali Baltic Hub, “Baltic Hub'da, Microsoft işletim sistemlerinde terminalin işleyişini engelleyen küresel bir arıza ile mücadele ettiğimizi bildirmek isteriz. Sorunu çözmek için çalışıyoruz. Arıza giderildiğinde hemen sizi bilgilendireceğiz, lütfen Terminale gitmeyin” açıklamasını yaptı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan Engin Polat açıklaması Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan Engin Polat açıklaması

İspanya’da sistemler işlemeye başladı

İspanya'da 46 havalimanını yöneten AENA ise kesinti sonrasında yaptığı açıklamada “Aena, dünya çapındaki şirketleri etkileyen küresel bir bilgisayar kazasının etkilerinden muzdarip olduktan sonra halihazırda bazı sistemlerini kurtarıyor. Tüm havaalanları çalışır durumda ancak bazı süreçler daha yavaş işliyor. Diğer uluslararası operatörlerin işlettiği havayolları ve havalimanları da sistemlerini kurtarmaya çalışıyor” dedi.

Malezya demir yolu operatörü KTMB

“KITS biletleme sistemi ve KTMB'deki tüm müşteri hizmetleri kanallarında şu anda Crowdstrike Microsoft Windows nedeniyle teknik kesintiler yaşandığını lütfen unutmayın. Restorasyon çalışmaları aktif olarak devam ediyor.”

Hindistan merkezli Delhi Havalimanı

“Küresel BT sorunu nedeniyle Delhi Havalimanı'ndaki bazı hizmetler geçici olarak etkilendi. Yolcularımızın mağduriyetini en aza indirmek için tüm paydaşlarımızla yakın işbirliği içinde çalışıyoruz.”

Güney Afrika merkezli bankacılık faaliyetinde bulunan Capitec Bankası

“Uluslararası bir hizmet sağlayıcıyla yaşanan beklenmedik bir sorun nedeniyle şu anda ülke çapında hizmet kesintileri yaşıyoruz. Not: Kartla ödemeler ve Capitec ATM'leri çalışıyor ve hesabınız güvendedir. Sorunu en kısa sürede çözüyoruz. Bu rahatsızlıktan dolayı özür dileriz.”

Air India

“Dijital sistemlerimiz, gecikmelere neden olan mevcut Microsoft kesintisi nedeniyle geçici olarak etkilendi. Yaşanan rahatsızlıktan dolayı üzgün olduğumuzu belirtir, misafirlerimizin seyahatlerini buna göre planlamalarını rica ederiz.”

Belçika Demiryolları

Belçika Demiryolları (SNCB), yaşanan çeşitli teknik sorunlar nedeniyle çevrim içi bilet işlemi yapamıyor. Şirketin satış ve iletişim kanalları da çalışmıyor. SNCB'nin yaptığı açıklamada, "Bu sabahtan beri genel bir IT sorunuyla karşı karşıyayız. Sorunu mümkün olan en kısa sürede çözmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Delta ve United Havayolları

Delta ve United Havayolları uçuşları askıya aldı. Hava yolları şirketlerini de vuran kesinti nedeniyle ABD'li Delta Airlines tüm uçuşlarını durdurduğunu bildirdi. Şirket açıklamasında, "Tedarikçiden kaynaklı sistemsel bir sorun nedeniyle tüm Delta uçuşları durduruldu. Uçuşları etkilenen tüm müşterilerin Fly Delta uygulaması ve şirketin yaptığı bilgilendirmelerini takip etmelerini tavsiye ediyoruz." denildi. United Airlines da açıklamasında "üçüncü taraf bir yazılım kesintisi" yaşandığını belirterek, "Bu, United da dahil olmak üzere dünya çapında bilgisayar sistemlerini etkiliyor. Bu sistemleri eski haline getirmek için çalışırken, tüm uçakları kalkış havalimanlarında bekletiyoruz. Halihazırda havada olan uçuşlar varış noktalarına devam ediyor." bilgisi paylaşıldı.

Almanya hükümeti: Siber saldırı olduğuna dair kanıt yok

Global ölçekte meydana gelen bilgi işlem arızaları sebebiyle açıklama yapan Almanya hükümeti, kritik altyapının etkilendiğini ancak olayın siber saldırı olmadığını belirtti.

Almanya Federal Bilgi Güvenliği Dairesi açıklamasında şunları belirtti;

“Halihazırda dünya çapında çok sayıda sektörde BT kesintileri yaşanıyor. Kritik altyapıların operatörleri de dahil olmak üzere Almanya'da da etkilenen şirketler var. Bunun nedenlerinden biri, Crowdstrike (Falcon) üreticisine ait bir BT güvenlik çözümünün hatalı bir şekilde güncellenmesidir. Bu çözüm, daha sonra arızalanan çok sayıda başka BT hizmeti tarafından da kullanılıyor. BSI'dan alınan bilgiye göre, etkilenen çözümün üreticisi, etkilenenlerin uygulaması gereken bir geçici çözüm bildirmiştir.

Buna ek olarak Microsoft, Microsoft Azure çözümünde bir yapılandırma hatası olduğunu ve bunun da dünya çapında bir etkiye sahip olduğunu bildirmiştir. Etkilenen şirketlerin açıklamalarından elde edilen mevcut bilgi durumuna göre, bir siber saldırı olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.”

Kaynak: Haber Merkezi-AA-DHA