Haber: Betül Vural

Özellikle 6 Şubat depremlerinin ardından işçi bulma konusunda sorun yaşayan inşaat sektöründe sıkıntılar büyüyor. İşveren işçi bulamamaktan şikayet ederken, işçiler ise çalışma koşullarından şikayetçi. Konu ile ilgili görüşlerini paylaşan ustabaşı Mehmet Özbeyköylü, işçiler arasında başlayan Avrupa’ya göçün sebeplerinden bahsetti.

Hem işçi, hem de iş sıkıntısı olduğunu söyleyen Özbeyköylü, ‘’Sektör 2013-2015 döneminde TOKİ konutları sayesinde yoğunlaşmıştı. O zaman hem iş hem de usta vardı. Son dönemde, 2017-2018 gibi TOKİ işi durdurunca inşaat sektörü de durma noktasına geldi’’ dedi.

‘’Birçok işçi kaçak yollarla Avrupa’ya göç etti’’

İşçilerin çoğunun kaçak yollarla yurtdışına göç ettiğini belirten Özbeyköylü, ‘’Tanıdığım işçilerden yüzde doksanı Avrupa’ya göçtü. Genellikle Fransa, Almanya, Dubai gibi yerlere gidiyorlar. Onlar gitmeden önce zaten işler durmuştu, onlar gittikten sonra sadece küçük çaplı işler kaldı’’ diye konuştu.

Önceki yıllarda daha büyük işler aldıklarından bahseden Özbeyköylü, ‘’Önceden 1000-2000 konut işi alıyorduk, büyük iş gibi gelmiyordu. Artık 50 dairelik işleri büyük iş olarak görüyoruz’’ ifadelerini kullandı. İş bulunduğunda ise usta bulunamadığını ifade eden Özbeyköylü, ‘’Usta bulsan da iş yetmiyor, kurtarmıyor. Arada dengesizlik var’’ şeklinde konuştu.

Yeni nesilde usta yetiştirilmediğini aktaran Özbeyköylü, iş bulunduğu zaman ise yaşanılan maaş sıkıntısını anlattı. Özbeyköylü, ‘’İş aldığınız zaman da para alamıyorsunuz, 3 ayda bir para veriyorlar. İşveren, 3 ayın dolunca ilk ayın parasını veriyor, yani devamlı 2 ay geriden gidiyorsunuz’’ ifadelerini kullandı.

‘’İşçiler barınma sorunu yaşıyor’’

Öte yandan, işçilerin barınma sıkıntıları yaşadığına dikkat çeken Özbeyköylü, ‘’İşçiler, burada çalışırken çadır gibi yerlerde kalıyorlar. TOKİ projelerinde de sadece bir çadır kuruluyor. Bunun dışında işçiler için kurulan tuvalet ve yemekhanelerin koşulları iyi değil. Sosyal hak sistemi yok. Maaşını alamıyorsun. Girişin yapılıyor ama sigortan yatırılmıyor’’ sözlerini kullandı.

Avrupa’ya göç eden işçilerin günlük 150-180 euro kazandığını açıklayan Özbeyköylü, ‘’Avrupa’da barınma, yol, yemek gibi ihtiyaçları firmalar sağlıyor. Orada kazanılan yevmiye buradakiyle karşılaştırıldığı zaman Avrupa daha iyi bir seçenek oluyor’’ dedi.

‘’Sigortalar yatırılmıyor’’

Resmi ustalık belgesi olanların sigortasının yüksek yatması gerektiğini kaydeden Özbeyköylü, ‘’Belgemiz olmasına rağmen usta sigortasını yüksek yatırmayı bırakın, sigortayı hiç yatırmıyorlardı. Bu konudan şikayetçi olduğumuzda ise işimize son verilir ya da yaptığımız işin projeye uygun olmadığını bahane ederek imalatı sökerlerdi’’ diye konuştu.

Samsun'da 6 kişilik aile denizde boğulma tehlikesi geçirdi Samsun'da 6 kişilik aile denizde boğulma tehlikesi geçirdi

İnşaat sektörünün durduğunu vurgulayan Özbeyköylü, ‘’Artık sadece tadilat gibi küçük çaplı işler yapıyoruz’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

Editör: Betül Vural