Yeni bir araştırmaya göre, İngiltere'de düzenli sigara içmeyen bir milyon yetişkin artık elektronik sigaraya başladı.

Perşembe günü Lancet Public Health dergisinde yayınlanan bir anketten elde edilen tahminler, düzenli sigara içmeyen ancak 2021'den bu yana elektronik sigaraya yönelen yetişkinlerin sayısında yedi kat artış olduğunu ortaya koyuyor.

Çalışmanın yazarları, bu artışın genç yetişkinlerden kaynaklandığını ve 18 ila 24 yaşındaki düzenli sigara içmeyenlerin yüzde 14'ünün artık elektronik sigara kullandığını söyledi.

Çalışmanın başyazarı ve University College London Alkol ve Tütün Araştırma Grubu'nda baş araştırma görevlisi olan Sarah Jackson, anket sonuçlarının halk sağlığı üzerindeki etkisinin, bu kişilerin tütün içip içmeyeceklerine bağlı olduğunu söylüyor.

"Elektronik sigara mevcut bir seçenek olmasaydı, bazılarının sigara içmesi muhtemel. Bu durumda elektronik sigara açıkça daha az zararlı," dedi.

"Ancak, sigara içmeye devam etmeyecek olanlar için, düzenli olarak elektronik sigara içmek, içmemekten daha fazla risk oluşturuyor," diye ekledi.

Tahminler, İngiltere'de 153.000'den fazla yetişkinden 2016 ve 2024 yılları arasında toplanan anket verilerine dayanıyor.

Bangladeş cemaati İslami’den Cansuyu’na ziyaret: Bölgesel sorunlar ele alındı Bangladeş cemaati İslami’den Cansuyu’na ziyaret: Bölgesel sorunlar ele alındı

Ankete katılanların yaklaşık yüzde 60'ı düzenli sigara içicisi değil, yani bir yıl veya daha uzun süredir hiç sigara içmediklerini belirtiyorlar.

Araştırmacılar, 2021 yılına kadar sigara içmeyen yetişkinlerin elektronik sigara içme oranının yüzde 0,5'te sabit kaldığını, ancak 2021'den itibaren bu oranın yüzde 3,5'e yükseldiğini tespit etti. Yazarlar ayrıca yeni tek kullanımlık elektronik sigaraların 2020 ve 2021 yıllarında İngiltere'de popüler hale geldiğini de belirtiyor.

Elektronik sigara kullananlar normalde sigara içiyor olabilir mi?

Londra Queen Mary Üniversitesi'nde tütün bağımlılığı gibi sağlık davranışlarını değiştirmeye odaklanan bir profesör olan Peter Hajek yaptığı açıklamada, bazı insanların "önce sigara içmeden" elektronik sigarayı keşfettiğini, ancak elektronik sigara olmasaydı sigara içiyor olacaklarını söyledi.

Çalışmada yer almayan Hajek, "Çok daha az riskli alternatiflerin sigarayla rekabet etmeye devam etmesine izin verilirse, sigara içimi (ve neden olduğu kalp hastalığı, akciğer hastalığı ve kanserler) de azalmaya devam edecektir," dedi.

Ülkede, sigara içenlerin sayısı1970'lerden bu yana azaldı ve şu anda yüzde 12,9 civarında.

Elektronik sigaralar sigara içmekten daha az zararlı olduğu düşünülerek, İngiltere'de sigarayı bırakma aracı olarak kullanılmış ve 2020'de sigarayı bırakmak için en popüler yardımcı olmuştur.

Hajek, "Ergenlerde nikotin ürünlerinin kullanımını sınırlandırmak için çaba sarf edilmesi gerekiyor, ancak daha fazla yetişkin (ergenlerin yanı sıra) sigara içmek yerine elektronik sigara kullanıyorsa, bu aslında iyi bir haber olabilir," diye ekledi.

Anket ayrıca, daha yoğun içki içen kişilerin elektronik sigara kullanma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Yazarlar, Nisan 2024'te ağır içiciler arasında elektronik sigara kullanımının yüzde 22 civarında olduğunu tahmin ederken, bu oranın düşük seviyelerde içenler için yüzde 3 ve içmeyenler için yüzde 1,3 olduğunu belirtiyor.

Genel olarak, yeni çalışma, daha önce düzenli sigara içmeyen elektronik sigara kullanan kişilerin daha genç, kadın ve daha ağır içici olma eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor. Bu grupların tek kullanımlık cihazlar ve yüksek mukavemetli nikotinli e-sıvılar kullanma olasılığı daha yüksek.

Yazarlar ayrıca, şu anda elektronik sigara içenlerin sigara içip içmeyecekleri sorusunun devam ettiğini söylüyor.

Yazarlar çalışmanın giriş bölümünde, "Eğer elektronik sigara sadece sigara içen kişiler tarafından kullanılıyor olsaydı, sigara ya da elektronik sigara içen yetişkinlerin toplam oranının sabit kalmasını ya da azalmasını beklerdik. Ancak bu oranın artmış olması, başka türlü sigara içmeyecek olan kişilerin artık düzenli olarak elektronik sigara içmeye başladığını gösteriyor," ifadeleri yer aldı.

Yazarlar, hükümetin elektronik sigaralara ilişkin daha sıkı düzenlemeler getirmeyi düşündüğü bu durumun, sigara içmeyenler arasında elektronik sigara kullanımını en aza indirmek ve bırakmak ile kullananlar için cazip olmasını sağlamak arasında nasıl bir denge kurulacağı konusunda "bir zorluk yarattığını" belirtti.

Bir Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı sözcüsü, "elektronik sigara yetişkin sigara içicilerinin bırakması için etkili bir yol olabilir, ancak çocukların ve sigara içmeyen yetişkinlerin elektronik sigara içmemesi gerektiği konusunda her zaman net olduk," dedi.

Kaynak: Euro News