İngiltere Merkez Bankası (BoE) Para Politikası Kurulu Üyesi Megan Greene, piyasaların henüz doğal faiz oranının mesajını özümseyemediğini ifade ederek, enflasyonu kontrol altına almak için borçlanma maliyetlerinin uzun bir süre daha yüksek kalması gerektiğini dile getirdi.

Ağustos ayında BOE'nin dokuz üyeli Para Politikası Komitesi’ne katılan Greene, enflasyonun yüzde 4,6'ya düştüğünü ortaya koyan son verilerin "olumlu gelişmeler" olduğunu belirtti.

Ancak, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin hizmetler bileşeninde enflasyonun devam edeceğine yönelik ortaya çıkan kanıtlardan endişe duymaya devam ettiğini kaydeden Greene, ücret artışının hala "inanılmaz derecede yüksek" olduğunu vurguladı.

“Para politikasının uzun bir süre daha kısıtlayıcı olması gerekebilir”

Greene, Perşembe günü Bloomberg TV'de yayımlanan röportajında, "Uzun vadeli nötr faiz oranının ve doğal işsizlik oranının biraz daha yüksek olabileceği düşüncesi herkesin mücadele edebileceği bir şey değil" dedi. Bu durum ortalık yatıştığında dünyanın pandemi öncesine göre biraz daha farklı görüneceği işaretini verdiğini kaydeden Greene, para politikasının uzun bir süre daha kısıtlayıcı olması gerekebileceğini açıkladı.

Norveç Merkez Bankası sıkı duruşu muhafaza etti Norveç Merkez Bankası sıkı duruşu muhafaza etti

BoE, 2 Kasım’da gerçekleştirdiği toplantının ardından politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda son 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25’te sabit bırakmıştı. Karar metninde, kısıtlayıcı para politikasının muhtemelen uzun bir süre devam edeceği beklenmişti.

Editör: Deniz Dalgıç