UNRWA: İsrail’in tahliye emri sonrası Han Yunus’ta 250 bin kişi yerinden edildi UNRWA: İsrail’in tahliye emri sonrası Han Yunus’ta 250 bin kişi yerinden edildi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf ile BM İklim Zirvesi'nde yaptığı Gazze görüşmesi, Britanya'da protokol ihlali olarak değerlendirildi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, görüşmenin bir İngiliz yetkili olmaksızın yapılması nedeniyle İskoç bakanlarından Dışişleri Bakanlığı desteğini çekme tehdidinde bulundu. 

Söz konusu görüşme, Dubai'deki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28'inci Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenen Dünya İklim Eylemi Zirvesi sırasında gerçekleşmişti. Yusuf, bu görüşmenin ardından sosyal medyada yaptığı paylaşımda, İsrail'e Gazze'de acil ateşkes çağrısında bulunmuştu.

İngiliz basınındaki haberlere göre, kabineye geçen ay dışişleri bakan olarak dönen Cameron, İskoçya'da iktidardaki İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) Dış İlişkiler Bakanı Angus Robertson'a bir mektup yazarak, bu görüşmenin protokol ihlali olduğunu iddia etti. Mektupta, İskoçya hükümetinin Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi'ne (FCDO) görüşme konusunda 'yeterince erken bilgi vermeyi' vadettiği ama bunu yapmadığı aktarıldı.

Cameron'ın tehdidi

Cameron, bu gecikme nedeniyle görüşmeye hiçbir İngiliz yetkilinin katılamadığını, bu durumun da İngiliz Milletler Topluluğu hükümetlerinin denizaşırı seyahatlerindeki protokolleri ihlal ettiğini belirtti. Mektupta, bir FCDO yetkilisi bulunmadan yapılacak benzer görüşmelerin, İskoçya'ya FCDO desteğinin çekilmesi ile sonuçlanacağı vurgulandı. Mektupta ayrıca İngiliz hükümetinde İskoç hükümeti ofislerinin varlığının da gözden geçirileceği kaydedildi.

Cameron'ın tepkisine cevap veren İskoçya Başbakanı Yusuf'un sözcüsü ise, görüşmeye bir İngiliz yetkilinin davet edildiğini açıkladı. Sözcü, COP gibi etkinliklerde görüşmelerin saatlerinin son anda değişebileceğini ve FCDO temsilcisinin, Erdoğan'ın görüşme için uygun olduğu anda bir başka yerde olduğunu dile getirdi.

''Çirkin bir aşırı tepki''

İskoç hükümetinden bir kaynak ise Cameron'un mektubu için ''Çirkin bir aşırı tepki. Bir cumhurbaşkanına 'Biz bekçimizi ararken bir saniye bekler misiniz?' denilemez'' ifadelerini kullandı.

Editör: Betül Vural