İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde, 'Sahipsiz Hayvanlar Yol Haritası'na ilişkin basın toplantısı düzenledi. Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıya CHP Parti Meclisi üyeleri Mahir Yüksel, Cem Aydın ve Berker Esen, ilçe belediye başkanları, Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, İBB bürokratları, sanatçılar ve çok sayıda hayvansever katıldı.

“Tarif edilebilir bir tarafı yoktur”

İmamoğlu, "Gerçekte 20 yıllık mevzuatın uygulanmasından sorumlu ve yetkili kurumların denetim ve takip görevlerini yerine getirmemiş olmaları nedeniyle, ileri boyutlara ulaşan bir sorundan söz ediyoruz. Evet, sokaklarda yaşayan hayvan sayısının artması, popülasyonun kontrol altına alınamaması gibi sorunlarımız var. Sorunun tek muhatabı haline getirilen belediyelerle hiçbir görüş alışverişi yapılmaksızın yapılan yeni düzenleme, belediyeleri idari ve adli yaptırımlarla karşı karşıya bırakır durumda. Ne ilçe belediyeleri, ne belde belediyeleri, ne büyükşehir belediyeleri ne de Türkiye Belediyeler Birliği, bu kapsamda masaya davet edilmemiş ve ortak görüş oluşturma konusunda hiçbir çalışma yapılmamış olması, gerçekten insanı derinden üzüyor. Sorumluluğu verdiğiniz kurumsal yapılarla bunu tartışmamanın hiçbir şekilde tarif edilebilir bir tarafı yoktur" dedi.

“Asla izin vermeyeceğiz”

"Bu süreçte, tek bir sokak hayvanının bile uyutulmasına asla izin vermeyeceğiz" diyen İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"İBB olarak elimizden gelen tüm imkanları seferber ederek, kısırlaştırma, aşılama ve barınma imkanlarını geliştireceğiz ve 16 milyonun huzurunu sağlayacağız. İlçe belediyelerini sürece daha fazla dahil ederek, sokak hayvanlarının tedavi, koruma ve barınma alanlarını geliştireceğiz. Toplumsal dayanışma ve yardımlaşma kampanyalarıyla sokak hayvanları için sürdürülebilir şekilde sahiplendirme ve yaşatma imkanlarını genişleteceğiz. Sonuçta da yaklaşan, inşallah daha güçlü bir iktidar döneminde, daha demokratik bir iktidar döneminde, ülkemizi ileriye taşıyacak, her hususu halkıyla beraber paylaşacak bir iktidar döneminde, uzmanlarla, meslek örgütleriyle, sivil toplum örgütleriyle ve vatandaşlarımızla çalışarak, bu yasanın hukuken, ahlaken, vicdanen uygulanabilir, bilimsel ve doğru versiyonunu hep birlikte hazırlayıp milletimizin hizmetine sunacağız."

CHP'li Ömer Fethi Gürer: 100 liraya 1 kilo bamya alınmıyor CHP'li Ömer Fethi Gürer: 100 liraya 1 kilo bamya alınmıyor

İBB’nin sokak hayvanları projeleri

Öte yandan İBB'nin sokak hayvanlarına ilişkin projelerini paylaşan İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Son 8 yılda İstanbul’da kuduz vakasına rastlanmadığını memnuniyetle söylemek isterim. ‘Sahiplen İstanbul’ projemiz kapsamında, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerle iş birliği yaparak, projeler geliştirdik. ‘SemtPati’ uygulamasıyla, sahiplendirme kampanyalarımıza devam ederken, saha gönüllüleriyle de birlikte çalıştık. On binlerce hayvanın kısırlaştırılmasını sağladık. Sokak hayvanlarını yakalama, muayene, tedavi, müşahede, kısırlaştırma, aşılama ve sahiplendirme gibi hayvan rehabilitasyon çalışmaları için 6 tane hayvan bakımevimiz mevcut. Son olarak Kadıköy Hasanpaşa’daki Sahipsiz Hayvan Hastanesi projesini tamamladık. Maltepe ve Ataşehir Hayvan Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Merkezi projelerinde ise, ilçe belediyelerimizle ortak çalışmalarımız en üst seviyede devam ediyor. Bu iki merkezimiz, birbiri ile iş birliği içerisinde görev alanları çakışmadan, birbirini tamamlayacak şekilde bütüncül bir bakış açısı ile hayata geçecek. Ayrıca tahsisli arazisi bulunan Tuzla ilçemiz ve tahsis süreci tamamlanmak üzere bulunan Kartal ilçemizdeki Hayvan Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Merkezi projelerini de hızla planlıyoruz. Diğer ilçe belediyelerinin arazi tahsisinin tamamlanması durumunda, parti ayrımı gözetmeksizin, bütüncül olarak ortak çalışma ve projeleri birlikte yapmaya, İstanbul'un ihtiyacı olan her bölgede, özellikle bu alanları büyütmeye devam etme konusunda kararlıyız. Ve buna göre bütçe planlamamızı yaptık."

Kaynak: ANKA