Türkiye imalat alanında ana ihracat pazarlarındaki faaliyet şartlarını hesaplayan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, nisan ayında 53,1 oldu.

Endekste eşik değer olan 50’nin üstünde hesaplanan bütün veriler ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki veriler ise bozulmaya işaret etti.

Mart ayında 52,6 olarak açıklanan endeks, nisanda 53,1 olarak hesaplandı. Art arda üçüncü ay eşik değer 50’nin üstüne çıkarak ihracat iklimindeki iyileşmeyi devam ettirdi. İyileşme, son bir yıla yakın dönemin en belirgin seviyesinde kaydedildi.

Almanya’da iyileşme görüldü

Almanya’da üretimdeki artış ivmelenerek nisan ayında son bir yılın en yüksek hızına çıkarak, bu yılın başındaki yavaşlamadan sonra iyileşme görüldü.

Birleşik Krallık’ta büyüme hızı son bir yılın en üst seviyesine çıkarken, ABD’de ise ekonomik faaliyet 11 ayın en güçlü yükselişini yaşadı.

Fransa, İtalya ve İspanya ikinci çeyreğin ilk ayında büyüme bölgesinde kalsa da Avrupa’nın imalat alanında talep zayıflığı olduğuna yönelik sinyaller görüldü. Hollanda, Avusturya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde üretim, nisanda gerileme kaydetti.

Bae’de büyüme hızı son 6 ayın zirvesine çıktı

Orta Doğu’nun bazı bölgeleri, nisan ayında da büyüme eğilimini devam ettirdi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) petrol dışı ekonomik faaliyetlerde genişleme kaydetti ve büyüme hızı son 6 ayın en üst seviyesine yükseldi.

Suudi Arabistan’da üretim hızlanırken, Katar büyümesine devam etti. Mısır ve Lübnan’da ekonomik faaliyetin düşmeyi sürdürmesi, olumsuz gelişmelerden sayıldı.

Güney Afrika ve Kenya’da üretim düşüş yaşarken, Nijerya’da ise nakit krizinin yavaşlaması ekonomik faaliyetlerde toparlanmayı beraber getirdi.

Çin’de salgına ilişkin kısıtlamaların bu yıl başlangıcında gevşetilmesiyle başlayan büyüme nisanda da devam etti ve ülke ekonomisi toparlanma eğilimine devam etti. Üretim, hız keserken artış gösterdi.

Ekonomik faaliyetlerin Temmuz 2010’dan bu yana en fazla hız gösterdiği Hindistan, PMI anketi bünyesindeki ekonomiler içinde büyüme performansının en fazla olduğu ülkelerden biri olma özelliğini muhafaza etti. Brezilya ve Rusya’da da üretimde iyileşme görüldü.

Editör: Deniz Dalgıç