İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin Temmuz 2023 dönemi sonuçları yayımlandı. Buna göre, endekste eşik değer olan 50,0'nin üzerinde hesaplanan tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler bozulmaya işaret ediyor.

Haziran ayında 51,1 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, art arda üçüncü kez aylık gerileyerek temmuz ayında 50,3'e düştü. Bu rakam, uluslararası talep şartlarında yaşanan güçlenmenin çok hafif olduğuna vurgu yaptı. Yaşanan iyileşme, son 6 aydır süren pozitif dönemin en sınırlı düzeyinde kaydedildi.

Türk imalat sektörü ihracat pazarının yüzde 9'unu oluşturan Almanya'da üretim hazirandaki yatay seyrinden sonra temmuz ayında son 6 ayın ilk düşüşünü kaydetti. İtalya, Fransa, Hollanda, Polonya ve Çek Cumhuriyeti dahil olmak üzere diğer pekçok Avrupa ülkesinde ekonomik aktivite zayıfladı. İzleyen tüm ekonomiler içerisinde en kesin üretim daralması Avusturya’da gerçekleşti. Birleşik Krallık, İspanya ve Yunanistan genişleme bölgesinde kalmaya devam etse de bunlardan sadece Yunanistan'da büyüme hazirana kıyasla hız kazandı. ABD’de ekonomik aktivite temmuz ayında art arda altıncı kez arttı ama bahsedilen artış ivme kaybederek şubattan beri en düşük oranda kaydedildi.

Küresel çapta en olumlu talep gelişmeler Orta Doğu'da yoğunlaştı

Üçüncü çeyreğin başında küresel çapta en olumlu talep gelişmelerinin yine büyük ölçüde Orta Doğu'da yoğunlaştığı görüldü. Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan'da ekonomik aktivite hızlı artışlar gösterdi. Anket kapsamında takip edilen tüm ekonomiler içerisinde en belirgin büyüme Suudi Arabistan'da ölçüldü. Diğer ülkelere bakıldığında, Lübnan'da üretimin art arda ikinci ay arttığı, Mısır'da ise düşüşün hız kestiği görüldü. Temmuzda ekonomik aktivitenin önceki aya göre daha hızlı arttığı Hindistan güçlü performansını sürdürürken Rusya ve Çin'de ise büyüme ivme kaybederek de olsa devam etti. Brezilya'da ise üretim son beş aydır ilk kez küçüldü.

Açıklamada görüşleri paylaşılan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "Avrupa'da özellikle imalat sektöründe giderek bozulan ekonomik görünüm, Türk imalat sanayi ihracatçıları açısından iyileşme trendinin sona ermiş olabileceğine işaret ediyor. Firmalar, Orta Doğu'daki canlı talep koşullarının şu an için büyümeyi devam ettirmesini ümit ediyor olacak. Ancak dış talep koşullarının kötüleştiği bir dönemin açılmaması için küresel ölçekte büyümenin daha genele yayılı hale gelmesi gerekecek" dedi.

Editör: Deniz Dalgıç