7 araç 1 motosiklette meydana gelen hasarla ilgili İDO Genel Müdürü Murat Orhan açıklama yaptı. Orhan, "Bu olay sonrasında 7 araç ve 1 motosiklette uygulanır. Bu hasara ilişkin sigorta birimi yönetimimiz tarafından tüm işlemler başlatılmış ve hasarların tazmini yönde gerekli işlemler yapılmaktadır" dedi. İDO'ya bağlı Yavuz Sultan Selim feribotu 20 Nisan Cumartesi günü saat 15.45 sıralarında Yalova-Yenikapı seferini gerçekleştirdiği fırtına sırasında dalgalardan araçlara zarar verdi. 340 yolcu ve 69 aracın bulunduğu feribotta fırtına sırasında yaşananlar güvenlik kameralarına da saniye saniye yansıdı. Görüntülerdeki dalgalar fırtınanın da depolama araçlarına zarar veriyor. Bu sırada yolcuların yaşadığı tedirginlik görülüyor. Görüntülerin sosyal medyanın paylaşılmasının ardından İDO Genel Müdürü Murat Orhan, araçlardaki zararın tazminiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

"7 araç 1 motosiklet zarar gördü"

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) Genel Müdürü Murat Orhan, "20 Nisan Cumartesi günü saat 15.45 hareketle 340 yolcu ve 69 araçlı Yavuz Sultan Selim isimli gemimizde denizcilikte 'Kaçak hava' olarak gerçekleşen bir hava olayı yaşanıyor. Bu olay sonrasında 7 araç ve 1 Motorsiklet hasarlarında bu hasara ilişkin sigorta birimi yönetimimiz tarafından tüm işlemler başlatılmış ve hasarların tazmini yönünde gerekli işlemler yapılmaktadır" diye konuştu.

"Öngörülebilir bir hava durumu değildi"

Genel Müdür Orhan, "Seferlerin iptal edilmesine yönelik eleştirilere de yanıt veren Orhan, "Özellikle sosyal medyada bu seferlerin güvenliğine yönelik yapılan eleştirilere yönelik birkaç ifadede bulunmak istiyorum. Sefer iptalleri aslında bir komisyonun uhdesinde yürütülüyor. Bu seferlere ilişkin herhangi bir olumsuz durum daha öncesinde hava raporlarında görülmedi. Bunun karşılığında 15.45 Yenikapı-Yalova seferimiz aslında yapıldı. Dolayısıyla onda herhangi bir sorun olmuyor. Buna yönelik olarak öngörülebilir bir hava durumu yoktu. Yapacağımız herhangi bir tedbir buna yönelik değildi. Aslında geminin seferi gerçekleştirme açısından herhangi bir olumsuz durum devam etmesiyle birlikte o ve yüksek dalganın verdiği araç hasarları mevcut oldu. Sefer güvenliğine yönelik herhangi bir olumsuz durum yaşanmamıştır. 1 saat 20 kişilik bir sefer süreci 5 kişilik bir bölümde bu ekranda yakalanıldı. Dolayısıyla herhangi bir sefer güvenliğine ya da yolcu konforuna olumsuz yansıyacak bir durum yaşanmamıştır. Seferler bunun hem önceden yapılmıştı sonrasında da yapılmaya devam edildi. Bir yolcu kaybı olmaması, yolcu sağlığına yönelik olumsuz bir durumun yaşanmaması en büyük tesellimiz oldu" dedi.

"Bir zafiyet sözkonusu olmadı"

Orhan, "7 araç ve 1 motosiklet hasarı oluştu. Hatta yolcularımızdan bir tanesinin laptopuyla ilgili de kiralamaların olduğu da bize beyan edildi. Biz Sigorta Birim Yöneticiliğimize bunun da karşılanması yönünde bilgilendirme yapıldı. Sosyal medyadaki görüntüler ve yorumlar aslında bir sefer güvenliğinin zafiyeti şeklinde yansıtıldı. Ama kesinlikle böyle bir durum söz konusu değil.Birçok aşamada hem sefer iptalleri hem de yolculuklarda deneyimler kontrol edilmekte ve belirli programlardan geçirilmekte, dolayısıyla da yorumlandığı şekilde bir zafiyetkonusu olmuyor. İDO olarak denizde vatandaşlarımızın güvenli yolculuğu için tüm ödemelerini belirterek tüm yolcularımızı gemilerimize davet ediyoruz" diye konuştu.

"1 saat 20 dakikalık seferin 10 dakikasında her şey normaldi"

Yaşanan fırtınanın beklenmedik bir hava olayı olduğunu vurgulayan İstanbul Deniz Otobüsleri Operasyon Müdürü Alper Demircan, "20 Nisan gününde hepimiz üzen, yolcularımızı da rahatsız eden bir hava olayı yaşandı. Öncelikle hava raporlarını şirketimizde haftalık kontrol ederek başlıyoruz. Daha sonra bu günlük, saatlik, hatta seferlik kontroller şeklinde devam eder. 20 Nisan günü 15.45 Yalova-Yenikapı seferleri her zaman olduğu gibi karşılıklı sefer olduğu için Yenikapı'dan kalkan seferiyle Yalova'dan kalkan kaptanı hava durumu değerlendirmesi yapılmış oldular. O gün hava raporlarına göre kuzeyden şiddetli fırtına ihbarı vardı. Fakat Marmara'nın batı kesiminde sabah saatlerinde kuzeyden şiddetli rüzgar eserken, Marmara'nın doğu kesiminde güney yönlü rüzgar hakimdi. Yine Yenikapı, Yalova 07.45, 09.45. 11.45 ve 13.45 seferlerimizi sorunsuz tamamladık. Aslında 1 saat 20 seferin bir saat 10 dakikasında her şey normaldi. Fenerbahçe açıklarına gelindiğinde ise hava raporlarının aksine güney yönlü esen rüzgar çok şiddet görmüş oldu. Orada 5-10 tane olay yaşandı, güneye doğru rüzgarın oluşturduğu dalgalarla mücadele ederken, maalesef garajda ön sırada bulunan bazı araçlarda hasarlanmalar söz konusu oldu. Akabinde akşam saatlerinde Marmara'da raporla uyumlu, kuzeyli kuvvetli rüzgar hakimiydi ve zaten Pendik-Yalova, Eskihisar-Topçular, Sirkeci-Harem seferlerimizi de iptal etmiştik. Yolcularımızı dalgaların olumsuz yönde etkilemesi farklı değerlendirmelere sebep olabiliyor. Olayın ardından gemimizde bazı kesintiler gibi garajda ön sırada bulunan bazı araçlarda hasarlanmalar söz konusu oldu. Bunun yanında herhangi bir yolcunun yaralanması, farklı bir hasar oluşmasıydı. Kıyıya yanaşmamızı müteakip hasar tespitleri yapıldı. Sigorta birimimiz hemen konuyu takibe aldı" ömrünü kullandı.

Siirt’te örtü yangını Siirt’te örtü yangını

Kaynak: DHA