Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yeni ekonomi yönetiminin bütçe gelirini artırmaya yönelik çalışmalar yaptığı belirtiliyor. Hükümet, iktidara geldiği günden bugüne kadar yaklaşık 200’e yakın kamu varlığını 60 milyar dolar gelir elde ederek özelleştirmişti. Ekonomiyi düze çıkarma planında yine satış olacağı iddia edildi.

Cumhuriyet gazetesine konuşan eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, Şimşek’in bütçe gelirlerini arttırmak için çalışmalar yaptığını öne sürdü. Varlık Fonu’ndaki bazı şirketlerin satışının analiz edildiğini de idda eden Babuşçu şunları söyledi:

“Şirketlerin bir kısmının satışı söz konusu olabilir”

Türk Hava Yolları’nın (THY) bir kısmı, BOTAŞ, Türk Telekom gibi Varlık Fonu’nda bulunan şirketlerin bir kısmının satışı söz konusu olabilir. Ancak ABD, Avruğa Birliği ve Japon sermayesinin bu güvensizlik ortamında bu şirketlere talip olması zor görünüyor. Bu da satışların Ortadoğu ülkelerine yapılacağını gösteriyor. Güven çok kolay kaybediliyor ve uzun sürede zor kazanılıyor. Ekonomi uzun süre bu şekilde idare edilmezdi. Bu nedenle yabancı sermayeyle iyi ilişkileri olan iki isim getirildi: Hafize Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek. Bu insanların kişisel ilişkilerini kullanarak yabancı sermaye getirilmesi planlanıyor. Ancak kişisel ilişkilerle 50-60 milyar doları birkaç senede getirebilir. Ancak söylendiği gibi 6 ay içerisinde 100 milyar dolar gelmesi mümkün değil.” 

Öte yandan hükümet, iktidara geldiği 2002 yılından bu yana 200’ün üzerinde kamu varlığını 60 milyar dolar gelir elde ederek özelleştirmişti. Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası Para Politika Kurulu faizi yüzde 8.5’ten yüzde 15’e yükselmişti.