DEVA Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı ve iş insanı Fesih Zeki Mert, katıldığı bir televizyon programında yerel seçim politikalarını, DEVA vizyonunu ve projelerini açıkladı. İmamoğlu yönetimini de eleştiren Mert, kentin depreme dayanıklı olmadığını, İmamoğlu'nun kentsel dönüşüm projelerini tamamlayamadığını, trafiğin büyük bir sorun ve zaman kaybına neden olduğunu ifade etti.

Reklam bütçesi ile kentsel dönüşüm bütçesi için İBB'den ayrılan oranların neredeyse aynı olmasına dikkat çeken Mert'in konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

İstanbul'da deprem ve trafik büyük sorun

"Ben dünyanın birçok ülkesini ve şehrini gezdim. Hiçbir şehir İstanbul kadar güzel değil ama hiçbir şehrin de böylesine büyük sorunları yok. Trafik çok büyük bir problem, deprem de öyle. Aslında şehri dönüştürebilirdik. 21. Yüzyılda hala İstanbul’un trafiğini konuşuyoruz. Zaman en kıymetli şeydir. Akıllı şehir sistemi ile mega şehirler yönetiliyor. Ama biz bu şehri yönetemiyoruz. Ülkeyi, vatanını sevmek ve ona göre hizmet etmeyi istemenin ideoloji ile ilgisi yoktur. Birimiz ölünce üzülmüyor muyuz?

Yapılan işi reklam diye satmaya gerek yok

Yaptığın işi bana reklam diye satmana gerek yok. Kendi işini herkes zaten yapmalı. “İstanbul’a şunu yaptık, bunu yaptık” diye reklam yapmanın anlamı yok. Bu senin işin kardeşim.

Bakan Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı ile bir araya geldi Bakan Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı ile bir araya geldi

Yarın öbür gün Allah korusun İstanbul’da 7 üzeri bir deprem olsa? Siz iyi yollar, köprüler, otobanlar yapabilirsiniz ama bana yaşanabilir bir şehir yaşatmadınız. Kentsel dönüşümü tamamlamadınız, dayanıklı şehir modeli yapamadınız. Benim yaşam hakkım ne olacak? Gece yatınca sabah kalkıp kalkmayacağımız belli değil. Sen isteğin kadar oraya buraya reklam parası harca, kendi geleceğin için İstanbul bütçesini kullan. Bunun inandırıcılığı yok.

İmamoğlu '5 yıl içinde kentsel dönüşümü sağlayacağım' demişti

Mesela İmamoğlu, 2019 yılında “5 yıl içerisinde kentsel dönüşümü sağlayacağım” dedi. İnkar ediyorsa videolarına bakın. 2023’te ne dedi? ‘70-80 yıl’ dedi. Sen bu şehre gelirken “Her şey çok güzel olacak, şehri yönetme adayıyım” demedin mi? Biz de sana çok güzel olacak diye inandık öyle mi? Halkımız oy verdi. Halkımız inan ki İmamoğlu kazandı ve 5 yıldır bu şehri yönetiyor.

Hiçbir belediye başkanı İstanbul'u geleceğe hazırlayamadı

Bana neden AK Parti ya da CHP’den aday adayı olmadığımı soruyorlar. AK Parti’de zaten 25 yıldır Erdoğan’ın yönettiği İstanbul dışında bir başarı yok. Orada başarı yakaladığı içn bugün Türkiye’yi yönetiyor. Sonrasında başarı yok. Başarı olsaydı bizim ne işim vardı? Vallahi ben o zaman aday olmazdım. Benim siyasete ihtiyacım yok. Ama İstanbul’u görünce vicdan azabı çekiyorum. Yarın öbür gün “Keşke şunu yapsaydım, düzeltseydim” demek istemiyorum.

İstanbul'u dönüştürmeliyiz, depreme dayanıklı kent haline getirmeliyiz

Ülkemizi veya İstanbul’u değiştiremeyiz. Deprem kuşağı üzerinde yaşıyoruz. Mecbur ülkemizi ve bu şehri dönüştürmek zorundayız. İstanbul için yapılanlar zaten belediye başkanı görevi. Ama şehri geleceğe hazırlayamadılar. Trafik, su, deprem sorunu yaşıyor muyuz? Yarın öbür gün deprem olursa hazır mıyız, şehri dönüştürdük mü? Bu şehir dirençli hale getirildi mi? O zaman ne yaptılar? Bunu sormak lazım.

İmamoğlu kenti yönetmeyi bıraktı, başka partilerin işlerine karışıyor

Ekrem İmamoğlu döneminde İstanbul en az hizmeti gördüğü dönemi yaşadı. Ekrem Bey’in egoları çok fazla. İstanbul’u yönetebilecek bir kabiliyete sahip olduğunu düşünmüyorum. Sadece egolarının yüksek bir başkan olduğunu ve İstanbul’a yakışmadığını düşünüyorum. İstanbul’a daha belediye başkanı olur olmaz, Cumhurbaşkanlığında ya da kendi partisinin genel başkanlığında gözünün olması, yandaş reklam ve anket şirketlerine bütçeden para ayırması ki bunu herkes biliyor, tüm bunlar yanlış. Sen belediye başkanı olmaya geldin. Zaten iyi yönetirsen emin ol ki bir gün by ülkeyi yönetirsin. Ama yönetmeyi bırakmışsın. Kentsel dönüşüme ayrılan bütçe payı yüzde 3, reklam için ayrılan da yüzde 3. Biz bunu kabul etmiyoruz. Kendi reklam parana, partine ya da diğer partilere operasyon yapacağına İstanbul’a çalış kardeşim. İstanbulular seni oraya getirdi, İstanbul’a hizmet etmelisin. Ben 5 yılda İstanbul’da değişen çok güzel şeyler görmedim.

Reklam için ayrılan bütçe kentsel dönüşüm için ayrılan bütçe ile neredeyse aynı

Kendi geleceği için İBB bütçesini kullanıyor. Eğer doğru değilse çıksın söylesin. Bütçeden yüzde 3’lük pay bunun için ayrıldı. 1.8 milyar TL’den fazla paranın reklam bütçesine ayrılması doğru mudur? Kentsel dönüşüme ayrılan bütçe ile neredeyse aynı.

5 yılda İmamoğlu’nun kendisinin ortaya koyduğu ve bitirdiği 3 mega projeyi bana sayamazsınız. Başlayan projeler var ama bitmemiş. “Bana bir kere daha oy ver bitireyim” diyor. Aslında hem İstanbul’u hem sizi bitireyim diyor."

Kaynak: Haber Merkezi