Marmara Cezaevinde tutuklu bulunan TİP Milletvekili Can Atalay için hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne tepkiler yağıyor. Türkiye’nin 81 ilinden gelen Avukatlar Ankara’da toplandı. Ankara’ya gelen avukatlar Sıhhiye Adliyesi’nden  Yargıtay’a doğru yürüyüşe geçti. Avukatlar açıklamanın yapılacağı Ahlatlıbel Parkına geldi.

Deney sırasında tüpün kırılmasıyla üzerlerine 'sülfürik asit' sıçrayan 8 öğrenci taburcu edildi Deney sırasında tüpün kırılmasıyla üzerlerine 'sülfürik asit' sıçrayan 8 öğrenci taburcu edildi

Ankara Barosu Başkanı Köroğlu: Unuttukları anayasayı önlerine bırakarak hatırlatacağız

Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu,  Erdoğan’ın Yargıtay’a destek verdiği açıklamalarının ardından, “Mahkemelerin kararları hakkında değerlendirme yapabilirsiniz. Yanlış karar verdiğini söyleyebilirsiniz. Ama anayasada yazan bir hüküm var. Hepimizi bağlıyor. Yargı kararlarına uymak zorundasınız. Oysa bir üst mahkeme olan Yargıtay Anayasa mahkemesinin kararına uymadıklarını söyleyip suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Böylesi bir hukuk garabeti Türkiye tarihinde görülmedi. Buna karşı biz yaptık oldu diyeceklerini zannediyorlarsa savunma buna izin vermeyecek” dedi.

Türkiye Barolar Birliği önündeki açıklamalarında ise Köroğlu, “Unuttukları anayasayı önlerine bırakarak hatırlatacağız. Arkamızda bulunan binada yazan anayasa hükmüne herkesin uymak zorunda olduğunu haykırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Erinç Sağkan'ın açıklamasından öne çıkanlar şu şekilde:

İçinde bulunduğumuz süreç basit bir hakim içtihat farklılığı gibi yorumlanacak konu değildir. İçerisinde bulunduğumuz süreç kurumlar arasındaki çekişme olarak adlandırılamaz. İçinde bulunduğumuz süreç anayasanın 2. maddesinin açıkça yok sayıldığı artık bir hukuk devleti olup olmadığının tartışıldığı ve buna karar verileceği bir süreçtir. Tarihi bir sorumluluğumuz var. Aldığımız mirası yerine getirebilmek adına Türkiye’de savunmayı temsil eden avukatlar olarak sesimizi yükseltiyoruz. 

Cumhuriyet hukukunu korumak için bugün buradayız. 

Anayasa maddesi kararını uygulayın

Yargıtay önüne gelen hukukçular adına burada da açıklama yapan TBB Başkanı Erinç Sağkan, "Bu krizin basit bir yargı krizi olarak değerlendirilemeyeceği, devlet krizi olduğunu tüm kamuoyu ile paylaştık. Anayasanın 153. maddesini hatırlatmak zorunda kaldığımızdan dolayı büyük üzüntü duydum. Türkiye'nin dört bir yanından gelen hukukun üstünlüğünü savunan avukatların örgütleri barolar ve Barolar Birliği olarak hatırlatıyoruz. Hemen bugün Anayasanın 153. maddesi gereğince Anayasa maddesi kararını uygulayın." dedi. 

Sağkan ayrıca, bölgede canlı yayın kesintilerinin yaşanması üzerine "Eğer bununla ilgili bir müdahale varsa açıkça basın özgürlüğü ihlalidir, halkın haber alma hakkı ihlalidir, gerekli şikayetler Barolar Birliği tarafından yapılacaktır" dedi. 

Ayrıntılar geliyor... 

Editör: Halide Tonga