Lübnan'ın büyük kısmını kontrol eden Hizbullah'ı 30 yıldır yöneten Hasan Nasrallah'ın Cuma gecesi İsrail'in hava saldırılarında öldüğü İsrail ordusu ve Hizbullah tarafından teyit edildi. İsrail'in saldırıları ardından Nasrallah’’ın cesedine ulaşıldığı ve ölüm sebebinin patlamanın şiddetiyle yaşanan travma olduğu açıklandı.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Nasrallah ve Hizbullah'ın diğer üst düzey liderlerinin cuma günü Beyrut'un güneyindeki bir işçi sınıfı mahallesinde yerin 20 metre altındaki bir sığınakta toplandığında kuşatma altında olduklarını belirtti.

Üst düzey İsrailli yetkilinin aktardığı bilgilere göre, İsrail hava kuvvetleri sığınağı yaklaşık 80 ton bombayla vurdu. Saldırıda yeraltı sığınağına nüfuz etmek için bir dizi eş zamanlı, patlamanın gerçekleştirildiği belirtildi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İsrail ordu sözcülerinden Nadav Shoshani, Nasrallah ve diğer Hizbullah yöneticilerinin toplantıda bulunduklarına dair ellerinde “gerçek zamanlı” istihbarat olduğunu söyledi. Yeraltındaki komuta merkezinin bir apartmanın altında gizli olduğu belirtildi.

İsrail'in Hatzerim Hava Üssü komutanı Tuğgeneral Amichai Levin, "Operasyon karmaşıktı ve uzun zamandır planlanıyordu." dedi.

AB’den Lübnan’a 10 milyon euroluk insani yardım AB’den Lübnan’a 10 milyon euroluk insani yardım

Ajansın iki İsrailli kaynağa dayandırdığına göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu suikast onayını çarşamba günü verdi. Komuta merkezini hedef alan hava saldırıları, Netanyahu'nun BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Hizbullah'ı yenme" sözü vermesinden saatler sonra gerçekleşti.

Suikast, İsrail istihbaratının Hizbullah'ın içine sızdığının göstergesi

Nasrallah'ın suikastı, 17 ve 18 Eylül tarihlerinde örgütün binlerce üyesine ait çağrı cihazları ve yüzlerce telsizin iki dalga halinde patlatılmasından yalnızca bir hafta sonra gerçekleşti. Saldırılardan büyük ölçüde İsrail sorumlu tutuldu. Suikast, örgütün üst düzey komutanlarının büyük kısmını yok eden bir dizi İsrail saldırının sonuncusu oldu.

Reuters'a konuşan bir yetkili, İsrail'in 20 yıl boyunca istihbarat çalışmalarını Hizbullah'a odakladığını ve örgütün komuta merkezi dahil olmak üzere istediği zaman Nasrallah'ı vurmaya hazır olduğunu belirtti. Yetkili, ayrıntı vermeden istihbaratı "mükemmel" olarak nitelendirdi.

Kaynak: euronews