Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü (ISRO-Indian Space Research Organisation) daha sonra kutlama yapan kadınların idari personel olduğunu açıkladı, ancak aslında o an görevde çalışan ve fırlatma sırasında kontrol odasında bulunan çok sayıda kadın bilim insanının bulunduğunu da ekledi.

Isro staff celebrate Mars mission

BBC muhabiri Geeta Pandey yakın zamanda Hindistan'ı uzaya götüren kadınlardan bazılarıyla tanışmak için Bangalore'a gitti.

Ritu Karidhal, Operasyon Direktör Yardımcısı, Mars Orbiter Misyonu

Ritu Karidhal

Hindistan'ın kuzeyindeki Lucknow şehrinde büyüyen küçük bir kız olan Bayan Karidhal, "Ay’ın büyüklüğünü, neden büyüyüp küçüldüğünü merak eden, hevesli bir gökyüzü gözlemcisiydim. Karanlık alanların arkasında ne olduğunu bilmek istedim". dedi.

Fiziği ve matematiği seven bir bilim öğrencisi olarak, NASA ve ISRO projeleri hakkında bilgi almak için günlük gazeteleri taradı, haber kupürleri topladı ve uzay bilimiyle ilgili her şey hakkında en küçük ayrıntıları bile okudu.

Karidhal, yüksek lisans diplomasını aldıktan sonra, "Isro'ya iş başvurusunda bulundum ve bu sayede uzay bilimcisi oldum" dedi.

Aradan 18 yıl geçti ve Bayan Karidhal, kendisini ve meslektaşlarını ilgi odağı haline getiren prestijli Mars misyonu da dahil olmak üzere ISRO'da çeşitli projeler üzerinde çalıştı.

Her ne kadar kadın bilim insanları, döllenme anından itibaren misyonun bir parçası olsalar da Bayan Karidhal, başarısının ekip çalışmasına bağlı olduğunu söylüyor.

"Mühendislerle otururduk, herkes saat kaç olursa olsun beyin fırtınası yapardı, genellikle hafta sonları

İki küçük çocuk annesi olan Karidhal, iş-yaşam dengesini sağlamanın kolay olmadığını söyledi ancak "İhtiyacım olan desteği ailemden, eşimden ve kardeşlerimden aldım" dedi.

Nandini Harinath, Operasyon Direktör Yardımcısı, Mars Orbiter Misyonu

Nandini Harinath

Bayan Harinath'ın bilimle ilk tanışması televizyondaki Star Trek programıydı.

Harinath, "Annem bir matematik öğretmeni, babam ise fiziği çok seven bir mühendis. Aile olarak hepimiz Star Trek'e ve bilim kurguya çok düşkündük ve birlikte oturup televizyonda izlerdik." dedi.

Elbette o zamanlar uzay bilimci olmayı hiç düşünmemişti ve onun için ISRO tabiri caizse "bir anda oldu". Harinath, "Bu, başvurduğum ilk işti ve kabul edildim. 20 yıl oldu ve geriye dönüp bakmadım." dedi.

Anuradha TK, ISRO Uydu Merkezi Geosat Program Direktörü

Anuradha TK

ISRO'daki bu en kıdemli kadın memur için sınır gökyüzüdür, kendisi, dünyanın merkezinden en az 36 bin km uzakta bulunan uzaya iletişim uyduları gönderme konusunda uzman.

Son 34 yıldır ISRO ile çalışan bilim insanı, uzay konusunu ilk kez dokuz yaşındayken düşündü.

Anuradha, "Neil Armstrong'un Ay’a indiği Apollo fırlatmasıydı. O zamanlar televizyonumuz yoktu, bu yüzden bunu ailemden ve öğretmenlerimden duydum. Gerçekten hayal gücüm ateşlendi. Ay'a ayak basan bir adam hakkında bir şiir yazdım. Kannada'da Ay, ana dilim."

ISRO'daki diğer kadın bilim insanları tarafından bir rol model olarak kabul edilen Bayan Anuradha, kadınların ve bilimin bir araya gelmediği fikrine katılmıyor.

Anuradha, "Hintli kızların bilimin kendilerine göre olmadığını düşündüklerine inanmıyorum ve matematiğin onların en sevdikleri ders olduğunu düşünüyorum." diyor ve kızları bilimden alıkoyan hiçbir şeyin olmadığına inanıyor.

"Grubumda beş-altı kadın mühendis ISRO'ya katıldı. Biz öne çıktık ve herkes bizi tanıyordu. Bugün ISRO'nun 16.000'den fazla çalışanının yüzde 20-25'inden fazlası kadın ve artık kendimizi özel hissetmiyoruz" diye gülüyor.

Kaynak: BBC News

Editör: Halide Tonga