İslam ülkelerinde hilafet sancağı olarak kullanılan siyah tevhid bayrağı, Osmanlı Devleti'nde yeşil zemin üzerinde kullanılır. Siyah renk üzerinde işlenen ya da basılan beyaz Arapça yazısı ile son derece görkemlidir. Genellikle püsküllerle çevrelenir ve bu püsküllerin rengi de altın sarısı olarak belirlenir.
Hilafet nedir?
Kelime anlamı "birinin yerine geçmek, bir kimseden sonra gelip onun yerini almak (halef olmak), birine vekalet etmek, temsil etmek" olan hilafet, terim olarak Hz. Peygamber'den sonra onun siyasi-idari görevlerini üstlenen devlet başkanlığı kurumunu ifade eder. İslam kültüründe meşru devlet başkanına halife veya imam denilmektedir. Hz. Ömer (ö. 644) döneminden itibaren halife için "emiru'l-mü'minin" unvanı da kullanılmaktadır.
Devlet başkanlığı için hilafetten başka imamet ifadesi de kullanılır. Devlet başkanına Hz. Peygamber'in vekili olarak toplumu yönettiği için halife; önder ve lider olduğu için de "imam" denilmektedir. Devlet başkanlığı anlamındaki imameti, namaz imamlığından ayırmak için birincisine "imamet-i kübra" da denilir.
Kur'an-ı Kerim'de hilafet kelimesi geçmez. Halife ve çoğulu olan hulefa veya halaif kelimeleri de devlet başkanı anlamında değil, sözlük anlamıyla birçok ayette kullanılarak insanın, Allah'ın yeryüzündeki halifesi olduğu vurgulanır (Bakara 2/30; En'am 6/165; A'raf 7/69,74). İlgili ayetlerden insanın hak ve adaleti gerçekleştirmek, yararlı ve iyi işler yapmak üzere ağır bir sorumluluk yüklenerek yeryüzüne gönderildiği anlaşılmaktadır. İnsanın yeryüzünde en şerefli varlık (eşref-i mahlûkat) sayılması da bununla ilgilidir