Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre her yıl dünya genelinde her yıl 250 bin dolayında kişi suda boğulma nedeniyle ölüyor ve neredeyse 82 bin kurban 14 yaş altında. Bu sayılar, her gün 650'den fazla ölüm anlamına geliyor ve bu nedenle WHO suda boğulma vakalarına "sessiz önlenebilir ölüm salgını" adını veriyor.

25 Temmuz'u Dünya Suda Boğulmaları Önleme Günü ilan edildi

Suda boğulma sadece aileler açısından bir trajedi değil, aynı zamanda ekonomiye de zarar veriyor. Erken ölümler ve sağ kalmayı başaranlarda ciddi yaralanmalar iş gücünü de etkiliyor. WHO bu konuda harekete geçmemenin maliyetinin 2050 itibarıyla dört trilyon dolara ulaşabileceğini hesaplıyor. Mesele o kadar büyük bir aciliyet arz ediyor ki, Birleşmiş Milletler, "bu ihmal edilen kamu sağlığı sorununa" dikkat çekmek için 25 Temmuz'u Dünya Suda Boğulmaları Önleme Günü ilan etti.

1-4 yaş arası en büyük tehdit altındaki grup

WHO'ya göre suda boğulma, dünya genelindeki istemsiz yaralanma sonucu ölümlerin üçüncü nedeni ve tüm istemsiz yaralanma ölümlerinin yüzde 7'lik kısmını oluşturuyor. Çocukları ve gençleri orantısız etkiliyor ve dünya genelinde 25 yaş altındaki ölüm nedenlerinde ilk 10'a giriyor. Suya kolayca düşüp, çıkmakta zorlandıkları için 1-4 yaş arası en büyük tehdit altındaki grup.

Ölümlerin yüzde 90'ı düşük ve orta gelirli ülkelerde

WHO'ya göre küresel düzeyde suda boğulma sonucu ölümlerin yüzde 90'ı düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor. Yüzde 60'ı da Batı Pasifik bölgesi ve Güneydoğu Asya'da görülüyor. Yüksek gelirli ülkeler daha donanımlı eğitim sistemlerine ve çocuklara yüzme öğreten tesislere sahip. Ülkeler arasındaki büyük farklılıklara rağmen, küresel düzeyde ölümlü suda boğulma vakaları on yıllardır istikrarlı bir şekilde azalıyor.

Suda boğulma ölümleri nasıl azaltılabilir?

WHO, suda boğulma ölümlerini azaltmanın bir yolunun okul çağındaki çocuklara temel yüzme, su güvenliği ve kurtarma gibi yetenekleri kazandırmak olduğunu söylüyor. Kuruluşa göre bunu yapmak, 2050 itibarıyla 238 bin ölümü ve 549 bin ölümle sonuçlanmayan suda boğulmayı önleyebilir. Güney Afrika'da Ulusal Deniz Kurtarma Enstitüsü'nün (NSRI) Sağ kalma Yüzme Programıyla geçen yıl 900 binden fazla çocuğa suda güvenlik eğitimi verildi.

440 bin ölümcül olmayan boğulmayı önleyebilir

WHO'ya göre düşük ve orta gelirli ülkelerde çocukların boğularak ölümleri genelde yetişkin gözetimindeki eksikliklerden kaynaklanıyor. Kuruluş, ölümleri azaltmanın bir yolunun da okul öncesi yaştaki çocuklar için güvenli alanlar oluşturmak olduğunu söylüyor. WHO'ya göre bu önlem 2050 itibarıyla 536 bin suda boğularak ölümü ve 440 bin ölümcül olmayan boğulmayı önleyebilir. WHO'nun tavsiye ettiği diğer önlemler arasında, güvenli tekne ve feribot düzenlemeleri, gelişmiş sel riski yönetimi ve suya erişimi kontrol etmek için bariyerler kurulması da var.

Harekete geçmenin ve geçmemenin maliyeti

WHO, bazı ülkelerin ölümlü ve ölümle sonuçlanmayan suda boğulma vakaları yüzünden Gayri Safi Yurtiçi Hasılaları'nın yüzde 3'ünü yitirdiğini tahmin ediyor. Kuruluş, boğulma önleme sistemlerine yatırımın şu andaki seviyelerinde seyretmesi halinde 2050 itibarıyla çoğu çocuk, 7,2 milyon kişinin boğulma sonucu öleceğini, 3,4 milyon kişinin de uzun vadeli engellilikle karşılaşacağını söylüyor. WHO'nun tahminlerine göre toplam ekonomik kayıp 4 trilyon dolara ulaşabilir.

AÇEV'in kadınlar için e-öğrenme platformu hizmete açıldı AÇEV'in kadınlar için e-öğrenme platformu hizmete açıldı

Ancak, 50 yüksek riskli ülkedeki tüm çocukların yarısını kapsayan önlemlerin maliyeti kreşler için 33 milyar dolar, temel yüzme ve su güvenliği kabiliyetlerini kazandırmak içinse 17 milyar dolar. WHO, boğulma önlemeye yatırılacak her bir doların 30 yıl içinde 9 dolar tasarruf sağlayacağını söylüyor.

Suda ve su etrafında nasıl güvende olunur?

İngiltere'deki Kraliyet Yaşam Kurtarma Vakfı, suyun etrafında asla yalnız olmamayı ve cankurtaran olan yerlerde sadece aile ve arkadaşlarla yüzmeyi tavsiye ediyor. Su kenarında çocukların sürekli yetişkinlerce izlenmesi de hayati önemde. Kuruluş, insanlar suya düşerse ya da yüzerken yorulurlarsa sakin olmalarını ve yardım istemeden önce suda sırt üstü kalmalarını öğütlüyor. Bunu yapan birini görürseniz, yüzebilen bir nesneyi bu kişiye atmanız gerekiyor.

Kaynak: BBC Türkçe