Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakımında en az 80 hastanın 6 Şubat depreminde oksijen yetersizliği nedeniyle ölümüne ilişkin olarak eski İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat ve Başhekim Sıtkı Sönmez hakkında 18 ay sonra 'görevi ihmal' suçundan soruşturma izni verildi.

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, soruşturma izninde, “Hastanenin fiziksel ve teknik sorunlarına yönelik aksaklıklara ilişkin tespit ve yazışmaları yapmış olsalar da personelin böyle bir afete hazırlanması için yeterli tatbikat ve bilgilendirmeleri yapmadıkları, tedbirleri almadıkları, hastaneyi gerekli hizmeti verecek şekilde çalıştırmadıklarını” belirtti.

“AK Parti’li ismin oteline yakın olsun diye hastaneni yeri değiştirildi”

80 ölüme ilişkin sadece iki kişi hakkında soruşturma izni verilirken, hastanenin inşası sürecine ilişkin iddialar ise görmezden gelindi. Halk TV'den İsmail Saymaz, haberinde konuya ilişkin şunları yazdı:

"Hastane için ilk önce Günyazı’daki adliye binasının arkasındaki arazi düşünülmüştü.

2010’da plan değiştirilerek, Güzelburç Mahallesi tercih edildi. Burası Amik Gölü havzasındaydı. Sulak topraktı. Altından fay hattı geçiyordu. İddialara göre iktidara yakın ailenin bölgede kurduğu otel, uydu kent ve AVM’ye yakın olsun diye hastane bölgeye taşındı."

Korkunç ihmal: Enerji hattını su basıyor

Sağlık Bakanlığı, 2011’de inceleme yaptı ve TOKİ’ye yazdığı yazıda, “Zeminin sağlam olmadığını, düşük kotta yer aldığı için kışın 1-1,5 metre su birikintisinin oluştuğunu, su baskınına karşı zemin katın iki metre yükseltilmesi gerektiğini” vurguladı.

Bakanlık hastaneyi teslim aldıktan sonra, 2016’da, bus-bar adı verilen elektrik dağıtım sisteminde projelendirme hatası yapıldığını fark etti. Trafo ve jeneratör bahçede tek katlı odada yer alıyordu. Enerji hattı odadan hastaneye yer altından gidiyordu.

TMMOB Başkanı Koramaz: Genç meslektaşlarımız arasında işsizlik oranı yüzde 40’lara ulaşmış durumda TMMOB Başkanı Koramaz: Genç meslektaşlarımız arasında işsizlik oranı yüzde 40’lara ulaşmış durumda

Hastanenin inşasında su baskınından ötürü eksi ikinci kat iptal edilirken, enerji hattı yer altında unutuldu. Baskına karşı galeride izolasyon yapılmadı. Her yağmurda tüneli su basıyor, elektrik kesiliyor ve patlama meydana geliyordu. İl Sağlık Müdürlüğü, TOKİ’den önlem alınmasını istedi. TOKİ alt işverene bildirdi. Firma, suyu tahliye için dalgıç pompası yerleştirdi. Oysa pompanın çalışması için elektrik gerekiyordu.

Sağlık Müdürlüğü, alt işverene dava açtı.

Yine çözüm sağlanamadı.

Kaynak: Haber Merkezi