Hatay’ın Antakya ilçesinde 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda yıkılan ve 51 kişinin hayatını kaybettiği Cemil Çapar Apartmanı ile ilgili dava, Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Bugün görülen üçüncü duruşmada, sanıkların savunmaları ve mahkemenin kararları dikkat çekti.

Narin cinayetinde Salim Güran'ın oğlunun ifadesi ortaya çıktı Narin cinayetinde Salim Güran'ın oğlunun ifadesi ortaya çıktı

Müteahhit Mehmet Özkan: Deprem Allah’tan oldu

Duruşmaya tutuklu sanık müteahhit Mehmet Özkan SEGBİS aracılığıyla katıldı. Özkan, duruşmada kendisine yöneltilen suçlamalara yönelik sert bir savunma yaptı. Özkan, "Ben neden tutuklu olduğumu bilmiyorum. Suçum nedir? Depremi biz yapmadık ki. Kötü iş yapsam devlet bize o kadar proje, iş vermezdi. Hatay gibi bir yerde 4 yıl vergi rekortmeni oldum. Suçum olsa kaçardım, kaçmadım. 19 aydır çok kötü koşullardayım. Deprem Allah'tan oldu, ona inanmayanlar çıkmış bizi suçluyor" şeklinde konuştu. Özkan, tutukluluk halinin devamını talep ederek tahliye edilmesini istedi.

“Statik ve şantiye şefliğinde herhangi bir kusurum olmadı”

Sanıklardan Cemil Çapar Apartmanı’nın inşaat mühendisi ve şantiye şefi Mehmet Güçlü, bir önceki duruşmada yaptığı açıklamaları yineleyerek, "Binanın statik ve şantiye şefliğinde herhangi bir kusurum olmadı. 2001 yılından itibaren Antakya'da hem proje hem de mühendislik yaptım, sayısız projeye imza attım ve hiçbiri yıkılmadı. Bu deprem, 10-11 şiddetinde ve 1 dakika 47 saniye sürdü. Hatay yerle bir oldu" dedi. Güçlü, bilirkişi raporunda geçen etriye uyumsuzluğunu kabul etmeyerek, yapılan denetimlerin bu tür sorunları göz ardı etmediğini belirtti.

Yapı denetim firması sahibi Bülent Kimyon ise savunmasında, Mehmet Özkan ile sözleşmeli olarak çalıştıklarını ve malzeme kalitesinden ödün vermediklerini ifade etti.

Müşteki avukatı: Aklımızla alay ediliyor

Duruşmada müştekiler ve müşteki avukatları da söz aldı. Müşteki avukatı Seher Eriş, sanıkların savunmalarına tepki göstererek, "Deprem çok şiddetliydi, evet. Ama binanın sağındaki ve solundaki binalar nasıl sağlam kaldı? Bu yıkım sadece depremin şiddetiyle açıklanamaz. Aklımızla alay ediyorlar" dedi.

Mahkemenin kararları ve duruşma ertelemesi

Cumhuriyet Savcısı, sanıkların tutukluluk halinin devamını talep ederken, mahkeme heyeti bilirkişi raporunun henüz hazırlanmadığını belirterek Mehmet Özkan ve Mehmet Güçlü’nün tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Yapı denetim firması sahibi Bülent Kimyon’un denetimli serbestlikle yargılanmasına karar veren mahkeme, duruşmayı 6 Aralık 2024’e erteledi.

Adalet talepleri ve kamuoyunun tepkisi

Duruşma çıkışında açıklama yapan müşteki avukatı Seher Eriş, depremin afet olduğunu ancak depremin katliama dönüşmesini sadece bir doğa olayı olarak açıklamanın yetersiz olduğunu belirtti. Eriş, sorumlulukların açıkça tespit edilmesi gerektiğini vurgulayarak, müteahhit, yapı denetimi ve ilgili kamu görevlilerinin adalet önünde hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

Eriş, "Bu kadar hayatını kaybeden insanın olduğu bir davada, sorumluluğun iyi tespit edilmesi önemli. Müteahhit, yapı denetimi, mimarı, denetleyen, görevini eksik yapan kamu görevlileri olmak üzere adalet için hepsinin yargılanması gerekir" diyerek, tüm sorumluların adalet önünde hesap vermesi çağrısında bulundu.

Kaynak: ANKA