Gaziantep Şehir Hastanesi’nde sıra beklerken, kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden yurttaşın ölümünde ihmal olduğu gerekçesiyle 6 doktor ve 1 hemşire hakkında soruşturma izni verildi. İfadeleri alınan sağlık personeli, ölümde hiçbir ihmallerinin olmadığını dile getirirken, bilirkişi raporlarında, Şirin’in doktora ulaşması konusunda sistemler sıkıntı yaşadığı, Şirin’e yönelik ilk doktor müdahalesinin geç olduğu ve şikayetlerine yönelik yapılması gereken kimi tıbbi işlemlerde eksiklik olduğunu belirtildi. Yapılan önce incelemede ise, bilirkişi raporlarındaki kusur ve eksiklik tespitlerine rağmen, hemşire ve doktorlar hakkında soruşturma izni verilmemesi gerektiği talep edildi. Buna karşın, Sağlık Bakanlığı Mesleki Sorumluluk Kurulu, tıbbi işlemlerin ve uygulamaların daha ileri bir seviyede araştırılması gerektiğini gerekçesiyle 6 doktor ve 1 hemşire hakkında soruşturma izni verilmesini uygun gördü.

Sağlık Bakanlığı Mesleki Sorumluluk Kurulu, Gaziantep Şehir Hastanesi’nde sıra beklerken, kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Mehmet Ali Şirin’in ölümünde ihmal olduğu gerekçesiyle 6 doktor ve 1 hemşire hakkında soruşturma açılmasına izin verdi.

Teğmenlerin savunmaları Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na gönderildi Teğmenlerin savunmaları Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na gönderildi

Hakkında ön inceleme yapılan hemşire, verdiği ifadesinde, hastanın göğüs ağrısı şikayetiyle geldiği, hastanın acı ve ızdırap çeken bir görünümü ile genel durumunun kötü olmaması ve göğüs ağrısı olanların sarı alana yönlendirilmesi yönünde talimat olduğu gerekçesiyle o bölgeye yönlendirildiğini söyledi. Hemşire, Şirin’in eşinin yanına gelerek eşine bir an önce bakılması gerektiğini söylediğini ve kendisinin de ‘’uygun olan bir hekimle görüşerek durumunuzu söyleyebilirsiniz’’ dediğini aktardı.

‘’Gerekli uygulamaları yaptık’’

İfadeleri alınan doktorlar da, Şirin’in sıra beklerken yere düşmesinin ardından çıkan gürültüyle beraber hastanın yanına gittiklerini, hastanın kasılmaları olması ve ağzından köpük çıkması sebebiyle sedye talep ederek sarı alana götürüldüğünü söyledi. Doktorlar, Şirin’in eşini yanlarına gelerek bir acil durum olduğunu söylemediğini ileri sürdü.

Doktorlar, Şirin’in sarı alana götürüldükten sonra epileptik nöbet ön tanısı ile diazem yapıldığını, Şirin’den yanıt alınmayınca kırmızı alana götürüldüğünü, bu sırada nabzının olduğunu belirtti. Doktorlar, Şirin’in durumunun kırmızı alanda kötü olduğunu, burada gereken tüm müdahalelerin yapıldığını, ancak Şirin’in hayatını kaybettiğini, kendilerinin bu süreçte bir ihmallerinin olmadığını ifade etti.

‘’EKG çekilmeliydi, ilk doktor müdahalesi çok geç yapıldı’’

Yaşanan ölümler ilgili 25 Aralık Devlet Hastanesi’nde çalışan 3 uzmandan bilirkişi raporu istendi. Bilirkişi raporlarında, hastanın şikayetinin ardından doktora ulaşmakta sistemler sıkıntılar yaşadığı, hastanın geliş sebebi doğrultusunda EKG çekilmesi gerekirken çekilmediği, hastaya ilk temasın geciktiği belirtildi.

Raporlarda, Şirin’in eşinin birkaç odaya girmesine karşında hangi doktorların yanına gittiğinin ve ne söylediğinin belirlenemediği, Şirin’in eşinin ‘’acil olduğunu doktorlara söyledim’’ beyanına karşın, doktorların hastaya ilişkinin bilgilerinin olmadığını söylediğini, bu konuda Şirin’in eşinin dışında bir beyan olmadığı belirtilerek, doktorlara kanıtlarla kusurlu denilemeyeceği ifade edildi.

Raporlarda, buna karşın, hastaya ilk doktor müdahalesinin ani kötüleşmesi sonrasında yapılmasının sorun olduğu vurgulandı. Şirin’e nöbet ön tanısı ile diazem yapıldığı, hastanın bu alandan sarı alandan kırmızı alana götürülürken saturasyon takibinin yapılmaması sebebiyle eksiklikler ve kusur bulduğu aktarılan raporlarda, Şirin’in kırmızı alana götürüldüğünde durumunun kötü olduğu ve epikriz dosyası göz önüne alındığında burada müdahalelerin kurallara göre uygulandığı tespiti yer aldı.

Ön incelemede eksiklere rağmen soruşturma izni verilmemesi talep edildi

Ölümle ilgili önce incelemeyi yapan 25 Aralık Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Mümtaz Çetin, hastanın şikayetlerine karşın triajdan sarı alana yönlendirilmesinde, hastanın sıra beklerken kötüleşmesinin ardından sedyeye alınarak sarı alana götürülmesinde ve kırmızı alana götürüldüğünde yapılan işlemlerde uygunsuzluk olmadığını söyledi. Çetin, Şirin’in kötüleşmesinin ardından götürüldüğü sarı alanda hastaya monitörizasyon uygulanmamasında ve EKG çekilmemesinde eksiklik olduğunu söylediği ve burada görevli doktorda kusur buldu.

Çetin, bir hemşire ve 5 doktor hakkında soruşturma izni verilmemesi gerektiğini dile getirirken, sadece sarı alanda görevli doktor hakkında izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Kurul, talebe karşın soruşturma izni verdi

İfadeleri, bilirkişi raporlarını ve ön incelemeyi değerlendiren Sağlık Bakanlığı Mesleki Sorumluluk Kurulu, hemşire ve doktorların Şirin’e yönelik yaptığı muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlemlerin ve uygulamaların daha ileri bir seviyede araştırılması gerektiğini gerekçesiyle 6 doktor ve bir hemşire hakkında soruşturma izni verilmesini uygun gördü.

Kaynak: Haber Merkezi