6660 sayılı Güzel Sanatlarda Fevkalade İstidat Gösteren Çocukların Devlet Tarafından Yetiştirilmesi Hakkında Kanun’u yeniden gündemine alan Kültür ve Turizm Bakanlığı, çalışmalarına başladı. Sanat alanında yetenekli bireylerin ve ülkenin birçok ilinde keşfedilmeyi bekleyen üstün yetenekli çocuklar tespit edilerek yetiştirilecek. Hükümet, Türkiye’nin dört bir yanındaki ‘harika çocukları’ keşfedip destekleyecek.
“Kanunun yeniden işlevselliğine kavuşturulması için çalışmalara başlandı”
İstanbul Milletvekili, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a kamuda ‘Harika Çocuklar Kanunu’ olarak bilinen 6660 sayılı Güzel Sanatlarda Fevkalade İstidat Gösteren Çocukların Devlet Tarafından Yetiştirilmesi Hakkında Kanun’u sordu. 1968’den sonra Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından bir komisyon oluşturulmaması nedeniyle işlemez hale gelen yasa hakkındaki yazılı soru önergesine cevap Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan geldi. Bakan Ersoy’un imzası bulunan cevapta şu ifadelere yer verildi:
“24 Şubat 1956 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6660 sayılı Güzel Sanatlarda Fevkalade İstidat Gösteren Çocukların Devlet Tarafından Yetiştirilmesi Hakkında Kanun'un gelişen günümüz şartlarında tekrar değerlendirilmesi ve yeniden işlevselliğine kavuşturulması, böylece sanat alanında yetenekli bireylerin ve ülkemizin birçok ilinde keşfedilmeyi bekleyen üstün yetenekli çocukların tespit edilerek yetiştirilmesine yönelik çalışmalara başlanılmıştır.”
Harika çocuklar keşfedilip desteklenecek
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, “Bakanlığımız bünyesindeki sanat birimlerimiz ve sanat kurumlarımızla, Türkiye Yüzyılı’nda yeniden harika çocuklarımızı keşfedip destekleyeceğiz. Bu kapsamda, işlevselliğine yeniden kavuşturulması gereken 6660 sayılı Güzel Sanatlarda Fevkalade İstidat Gösteren Çocukların Devlet Tarafından Yetiştirilmesi Hakkında Kanun'u yeniden gündemimize aldık” iadelerini kullanmıştı.
Harika Çocuklar Yasası nedir?
Harika Çocuklar Yasası, 1948 yılında müzik alanında özel yetenekli çocuklar olan İdil Biret ve Suna Kan’ın yurt dışına devlet bursu ile gönderilip yetiştirilmeleri için özel olarak çıkarılan 5245 sayılı ile bu yasanın daha geniş kapsamlısı olan ve güzel sanatların her alanında özel yetenekli çocukların belirlenip devlet bursuyla yurt dışında eğitim görmelerine olanak veren 1956 tarihli 6660 sayılı yasanın kamuoyunda bilinen adıdır. “İdil Biret Yasası” veya “İdil-Suna Yasası” olarak da bilinir.
Yasanın kapsamı 1956 yılında çıkarılan 6660 sayılı yasa ile genişletildi; yeni yasanın adı “Güzel Sanatlarda Fevkalade İstidat Gösteren Çocukların Devlet Tarafından Yetiştirilmesi Hakkında Kanun” oldu. Bu yasaya göre Güzel Sanatlar Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile başvuran adaylar, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 10 kişilik bir komisyon tarafından imtihan edilecekler ve olağanüstü yetenekte oldukları saptanırsa yurt dışına gönderileceklerdi. Ayrıca artık sadece müzik alanında değil, güzel sanatların tüm dallarında yetenekli çocuklar yasadan yararlanacaktı. Müzik alanında başvuracakların 12, güzel sanatlar alanında başvuracakların 14 yaşın altında olması gerekiyordu. 1968’den sonra Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bir komisyon oluşturmadı ve yasa işlemez hale geldi.