Haber: Sibel Yazıcı

Yetişkinlerde ve çocuklarda sıkça karşılaşılan bir durum olan ‘öksürük’, enfeksiyon ve gribe bağlı olarak gelişebiliyor. Peki, hangi öksürük tehlikeli? Hemen öksürük şurubuna başvurmak ne kadar doğru? Çocuk sağlığı uzmanı Dr. Reyhan Tamer’in Elips Haber’in sorularını cevapladı.

Öksürük, vücudun solunum yollarındaki tahrişi temizlemeye çalıştığı bir savunma mekanizması olduğunu söyleyen Tamer, “ Birçok durumda öksürük hafif ve geçicidir ve ciddi bir sağlık sorununa işaret etmez. Ancak, öksürüğün nedeni, süresi ve diğer semptomlar dikkate alındığında, bazı durumlarda daha fazla inceleme ve tedavi gerekebilir.” Dedi.

Dr. Tamer öksürüğe neden olan durumları şu şekilde sıraladı:

“Soğuk ve Grip en yaygın nedenlerden biridir. Viral enfeksiyonlar genellikle öksürüğe, burun akıntısına ve boğaz ağrısına neden olabilir. Polen, ev tozu, hayvan tüyleri gibi alerjenlere maruz kalmak alerjik reaksiyonlara ve öksürüğe neden olabilir. Sigara içenlerde öksürük daha sık görülebilir ve bu durum genellikle kronikleşebilir. Astım, hava yollarının iltihaplanması ve daralması ile karakterizedir ve öksürüğe, nefes darlığına ve hırıltılı solunuma neden olabilir. Bronşit, zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları öksürüğe neden olabilir. Mide asidinin yemek borusuna geri kaçması durumunda, bu durum öksürüğe yol açabilir. Küçük çocuklar veya yetişkinlerde solunum yollarına kaçan yabancı cisimler öksürüğe neden olabilir.”

“Eğer öksürük uzun süre devam ediyorsa, bu durum kronikleşmiş olabilir ve altta yatan bir sağlık sorununu gösterebilir”

Öksürüğe eşlik eden ateş, nefes darlığı ve göğüs ağrısı belirtileri durumun ciddi olabileceğini ve bu sebeple bir uzmanla görüşmenin önemli olduğunu dile getiren Tamer, “Kronik veya şiddetli öksürük, altta yatan bir sağlık sorununu gösterebilir ve tedavi gerektirebilir. İlgili durumun nedenini belirlemek ve uygun tedaviyi başlatmak için doktorunuza danışmanız önemlidir.” uyarısında bulundu.

Öksürüğün vücudun savunma mekanizması olarak doğal bir tepki olduğunu belirten Dr. Tamer, hangi durumda öksürüğün tehlikeli olacağından bahsetti:

“Eğer öksürük uzun süre devam ediyorsa (3 haftadan uzun süren), bu durum kronikleşmiş olabilir ve altta yatan bir sağlık sorununu gösterebilir. Şiddetli nefes darlığı, öksürük ve hırıltı, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi ciddi solunum problemlerini gösterebilir. Kanlı veya pembemsi balgam, alt solunum yollarındaki ciddi sorunları, enfeksiyonları veya tüberkülozu işaret edebilir. Yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı, ciddi bir solunum enfeksiyonu veya zatürreyi gösterebilir. Ani başlayan ve şiddetli göğüs ağrısı ile birlikte öksürük, kalp sorunlarını veya pulmoner emboli gibi acil durumları işaret edebilir. Baş ağrısı, bulantı veya bilinç kaybı ile birlikte öksürük, beyinle ilgili sorunları veya ciddi bir tıbbi durumu işaret edebilir. Yutma Zorluğu veya Ses Değişiklikleri ile Birlikte Öksürük ise yemek borusu problemlerini, tiroid sorunlarını veya ses telleriyle ilgili sorunları gösterebilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde (örneğin, kanser hastaları, HIV pozitif bireyler) şiddetli ve sürekli öksürük, ciddi enfeksiyonları veya komplikasyonları gösterebilir.”

Sağlık 1

Çocuk sağlığı uzmanı Dr. Reyhan Tamer

“Piyasada yüzlerce öksürük şurubu var, aslında en iyi öksürük şurubu en faydalı sudur”

Tamer, öksürüğe eşlik eden ciddi belirtiler de hızlıca doktora gitmenin önemli olduğunu söyledi. “Ancak, ciddi bir sağlık sorununuz varsa veya öksürük sürekli devam ediyorsa, bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir” diyen Tamer, çocuklar da ve bebeklerde öksürük şurubu kullanan ebeveynleri de uyardı;

“Piyasada yüzlerce öksürük şurubu var. Aslında en iyi öksürük şurubu en faydalı sudur. Suyun dışında kullanılacak öksürük şurupları lütfen doktor tavsiyesi olmadan kullanmayınız. Özellikle santral etkili dediğimiz öksürük krizini kesen öksürük şuruplarını önermiyoruz? Ama bunun dışında kullanacağımız öksürük şurupları da faydadan çok zarar yapabilir. Bu nedenle doktor önerisi almadan kullanmayınız. Öksürük aslında solunum sisteminin yabancı cisimleri vücuttan atmak için balgam gibi daha fazla ifrazatı dışarı atmak için bir yol. Dolasıyla koruyucu bir mekanizma. Bunu birden bire bertaraf etmek santral etkiyi ortadan kaldıracak öksürük şuruplarını asla önermiyoruz.”

Dr. Reyhan Tamer, evde öksürüğü hafifletmeye yardımcı olabilecek doğal yöntemler olarak ise şunları önerdi;

“Sıcak su, bitki çayları, taze sıkılmış meyve suları veya bal ekleyerek hazırlanan içecekler boğazı rahatlatabilir. Bir çay kaşığı balı biraz limon suyu ile karıştırarak bu karışımı günde birkaç kez tüketebilirsiniz. Balın anti-enflamatuar özellikleri öksürüğü hafifletebilir. Taze rendelenmiş zencefil çayı, öksürüğü azaltmaya yardımcı olabilir. Zencefilin anti-inflamatuar özellikleri vardır. Odanın nem seviyesini artırmak, özellikle kış aylarında iç mekânlarda ısıtma sistemleri kullanıldığında kuruyan havayı önleyebilir. Ilıtılmış tuzlu su ile gargara yapmak, boğazdaki tahrişi azaltabilir. Bir kaba sıcak su ekleyip içine birkaç damla nane yağı damlatarak buharı soluyabilirsiniz. Bu, burun tıkanıklığını hafifletebilir ve nefes almada yardımcı olabilir. Vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olmak için yeterli dinlenmeye özen gösterin.”

Kaynak: Sibel Yazıcı