İstanbul Esenyurt’taki Trendyol deposunda ‘küçülme’ gerekçesiyle işten çıkarılan Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-Sen) üyesi 54 işçi, işe iade isteğiyle başlattığı eylemlerini 24’üncü güne taşıdı.

İşverenle uzlaşmak için muhatap arayan işçiler ve sendika yöneticileri Maslak’ta bulunan Trendyol merkezinde oturmaya eylemi başlatınca ters kelepçe ile gözaltına alındı. Gözaltına alınan 16 işçi arasında PTT-Sen Genel Başkanı Süleyman Şen ile DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar da yer alıyor.

"Trendyol depoda taciz var" dediği ve kadın işçilerin haklarını savunduğu için DGD-SEN Genel Başkanı Acar'ın gözaltına alınırken kolu kırıldı.

"Tahammülümüz kalmadı"

İşverenin ‘küçülme’ gerekçesinin aslında sendikalaşma olduğunu ifade edilen işçiler, sendikalaşmanın yasal hakları olduğunu ancak işyerinde sendika istenmediğini dile getirdi. Maslak’taki Trendyol önünde konuşan DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, “Biz 23 gündür bir muhatap arıyoruz. İşten atılan arkadaşlarımız arasında yasal haklarını talep edenler var. Bizimle dalga geçer gibi hiçbir şey verilmedi. Görüşme taleplerimiz ‘yetkili yok’ denilerek reddedildi. Trendyol kampanya dönemine giriyor ve işçi alımı gerçekleştiriyor. Bizim artık beklemeye tahammülümüz yok. Bir görüşme talep etmek için buraya geldik” açıklamasında bulundu.

Ne yaşanmıştı?

Trendyol’un Esenyurt deposunda çalışan işçilerden 54’ü birer gün arayla işten atıldı. İşçiler, sendikalaştıkları için işten atıldığını ifade edilerek işe iade talebiyle depo önünde eylem yapmaya başladı. Trendyol işvereni işçileri Kod/25 maddesiyle işten atmıştı. Kod/25 maddesiyle işten atılan işçiler ne tazminatlarını alabiliyor ne de yeni bir iş bulabiliyor. Bir ay boyunca eylemlerini sürdüren işçiler, küçülme gerekçesiyle işten atıldıkları depoda yeni işçilerin işe alındığını ve kendilerinin muhatap aradıklarını dile getirmişti.

Editör: Deniz Dalgıç