Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, bugün Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirdi.
Abdulati, başkent Ankara'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geledi. İki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantının temel gündemi Gazze'ydi.
Fidan, konuşmasında şunları söyledi:
"Bölgemizdeki sorunların yansımaları hiçbir zaman bölgemizle sınırlı kalmıyor. Bizler bölgemizdeki sorunlarla ilgilenmezsek üçüncü ülkeler gelip bölgesel meselelerde belirleyici politikalar izliyorlar. Şu hususun artık kabul edilmesi gerekiyor: Yerel sorunlara ithal çözüm arayışları bölgemize huzur getirmedi. Tam aksine yabancı güçlerin kendi çıkarları doğrultusunda attığı adımlar bize savaş, istikrarsızlık ve yoksulluk olarak geri döndü. Bu gözlemden hareketle çevremizdeki sorunlarla daha yakından ilgilenmemiz ve kendi çözümlerimizi ortaya koymamız gerekiyor.
Türkiye ve Mısır, Cumhurbaşkanlarımızın liderliğinde bu doğrultuda önemli bir sorumluluk üstlenmiştir. Her konuda daha fazla istişare ve işbirliği içerisindeyiz.
Bu meselelerin başında Filistin'deki durum geliyor. Her şeyden önce Gazze'de ateşkesin sağlanması için gösterdikleri çabalardan ötürü Mısırlı kardeşlerimize teşekkür borçluyuz.
Mısırlı yetkililer Katar ve diğer ülkelerle beraber büyük bir çaba sergiledi. Şimdi bu ateşkesin kalıcı olması için tüm uluslararası toplumun seferber olması gerekiyor.
"Netanyahu savaşı yeniden başlatabilir"
Pazar günü Doha'da Hamas siyasi büro üyeleriyle görüşme yaptım. Hamas tarafı ateşkesin gerekliliklerini yerine getirme konusunda herhangi bir tereddüt taşımıyor.
Ancak İsrailli esirler serbest bırakıldıktan sonra Netanyahu hükümetinin nasıl bir tavır takınacağı konusunda tüm dünyada bazı soru işaretleri var. Netanyahu'nun savaşı yeniden başlatma ihtimali barıştan yana olan herkesi endişelendiriyor.
16 ay süren savaşın ardından Filistin'in de İsrail'in de barışa ve huzura ihtiyacı var. Uluslararası toplum ortak bir duruş sergilemeli ve Netanyahu'nun siyasi çıkarlar uğruna soykırımı yeniden başlatmasına engel olmalıdır." diye konuştu.
Gazze'ye yönelik insani yardım
Gazze'de ateşkesin ardından insani durum ve yardım akışı konusuna da değinen Bakan Fidan, "Acilen ilgilenmemiz gereken bir diğer konu da Gazze'deki insani durumdur. Mısır Gazze'ye yardım ulaştırılması konusunda çok önemli bir rol üstleniyor.
Türkiye olarak ateşkesin ilanından bu yana Gazze'ye 8 bin 500 ton insani yardım sevk ettik. Böylece krizin başından itibaren yolladığımız yardım miktarı 97 bin tona ulaştı. Gazze'de özellikle çadır, yakıt ve iş makinesi ihtiyacı olduğu anlaşılmakta. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda bu ihtiyaçların giderilmesi için çalışmalara başladık." dedi.
"15 Filistinli esir Türkiye'ye ulaştı"
Gazze'deki ateşkes anlaşması kapsamında serbest bırakılan bazı esirlerin Türkiye'ye ulaştığı bilgisini veren Fidan, "Belli miktarda Filistinlinin, Filistin topraklarında kalmaması şartı var, taraflar tarafından mutabık kalındı. Bu kardeşlerimizin serbest bırakıldıktan sonra belli ülkelerde ağırlanması söz konusu. Türkiye'de gelen talep üzerine bu konuda Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle olumlu bir tavır gösterdik. Birkaç gün önce 15 Filistinli kardeşimize hapishaneden bırakıldıktan sonra Kahire'deki büyükelçiliğimiz üzerinden vizeleri verildi ve Türkiye'ye geldiler." şeklinde konuştu.