GSS nedir?

GSS, Türkiye'de ikamet eden ve çalışmayan vatandaşlar, 18 yaşından büyük öğrenciler, emekliler ve 65 yaşından büyük olanlar için zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda olan kişiler, sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödeyerek GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.

Selcuksports HD | Real Madrid - Stuttgart maçı canlı izle Selcuksports HD | Real Madrid - Stuttgart maçı canlı izle

GSS, bu kişilerin, hastanelerde, sağlık merkezlerinde, aile sağlık merkezlerinde ve diğer sağlık kuruluşlarında ücretsiz veya düşük ücretli sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlar. Bu sistem, herhangi bir sağlık sorunu yaşayan yurttaşların, maddi açıdan zorlanmadan sağlık hizmetlerinden yararlanmalarına olanak tanır.

GSS borcu nasıl sorgulanır?

GSS borcu sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden gerçekleşiyor. Öncelikle e-Devlet sistemine T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yapmanız gerekmektedir. Adından ise Arama çubuğuna “GSS Borç Sorgulama” yazın ve ilgili sayfaya tıklayın.

Ardından ise “SGK GSS Prim Borç Dökümü” sayfasından borç bilgilerinizi görüntüleyebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

Prim borcu, sigortalı çalışanların sosyal güvenlik sistemine katılımı kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ödemesi gereken primlerin eksik veya ödenmemesi durumunda oluşan borçtur. Bu borç, sigortalının sağlık hizmetlerinden faydalanması ve emeklilik hakkı gibi sosyal güvencelerini sürdürebilmesi için gereklidir. Çalışanlar adına işverenler prim ödemelerini düzenli olarak yapmak zorundadır. Prim borcu, özellikle serbest çalışanlar ve Bağ-Kur kapsamındaki kişilerde daha sık karşılaşılan bir durumdur.

Kaynak: Haber Merkezi