Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, X hesabından "Başardık" mesajı paylaştı. Bakan Şimşek, Türkiye'nin FATF'nin Gri Liste'deki durumunun ele alınacağı toplantıda bir sunum yapmak için Singapur'da bulunuyordu.

Gri liste nedir?

FAFT (Financial Action Task Force) gri liste, bir ülkenin kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele etmekte yetersiz kaldığını gösteren bir listedir. Gri listeye alınan ülkeler, bu suçlarla mücadele konusunda eksiklikler gösteren ve bu eksiklikleri gidermek için FAFT tarafından belirlenen eylem planlarını uygulamak zorunda olan ülkelerdir. Gri listeye alınan ülkeler, uluslararası finansal sistemle ilişkilerinde zorluklar yaşayabilir ve daha sıkı denetimlere tabi tutulabilirler.

FAFT gri listeye alınan ülkeler, uluslararası alanda mali güvenilirliklerini artırmak için belirlenen eksiklikleri gidermek ve FAFT standartlarına uyum sağlamak zorundadırlar. Gri listeye alınmak, ülkenin ekonomik ve mali itibarını olumsuz etkileyebilir ve yabancı yatırımların azalmasına neden olabilir.

Gri listeden nasıl çıkılır?

FATF tavsiyeleri ilk olarak, 1990’da finansal sistemlerin uyuşturucu gelirlerini aklayan kişiler tarafından kötüye kullanılmasıyla mücadele etmek için bir girişim olarak düzenlendi. 1996’da gözden geçirilmesinin ardından ekim 2001’de görev tanımı terör eylemlerinin ve terör örgütlerinin finansmanı konusunu kapsayacak şekilde genişletildi. Tavsiyeler, IMF (Uluslararası Para Fonu), Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler gibi gözlemci kuruluşlarla işbirliği halinde güncellendi ve kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele için uluslararası standart olarak tüm dünyada kabul gördü. 

Erdoğan Astana'da Aliyev ve Şerif ile görüştü Erdoğan Astana'da Aliyev ve Şerif ile görüştü

Gri Listeden Çıkmak Için Yapılmsı Gerekenler

Kaynak: Haber Merkezi