Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Fatih Karahan başkanlığında 23 Temmuz Salı günü bir kez daha toplanacak. Ekonomistler temmuz ayında faizin yüzde 50’de sabit bırakılacağını öngörüyor.

Toplantı tarihleri değişti

Merkez Bankası Başkanı Karahan'ın katılacağı uluslararası toplantılar nedeniyle toplantı tarihi 25 Temmuz'dan 23 Temmuz Salı gününe çekilmişti. Ağustos ayındaki toplantının tarihi ise 22 Ağustos'tan 20 Ağustos'a alınmıştı. Karahan, G20 Maliye Bakanları-Merkez Bankası Başkanları Toplantısı ile Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'na katılacak.

Merkez Bankası’nın son faiz kararı ne olmuştu?

Merkez Bankası’ndan faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Karahan başkanlığında toplanan Kurul'un, politika faizinin haziran ayında yüzde 50'de sabit kalmasına karar verdiği açıklanmıştı.

Aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın mayıs ayında geçici bir kesintiye uğradığı kaydedilen duyuruda, yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte yavaşladığını doğruladığı belirtildi.

Duyuruda, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğu kaydedilerek, "Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Ekonomistler ne bekliyor?

AA Finans'ın beklenti anketi, 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyan değeri, faizin yüzde 50'de sabit bırakılması yönünde kaydedildi.

Bolat: Fitch'in notu, makroekonomik iyileşmelerin uluslararası arenada kabul gördüğünü gösteriyor Bolat: Fitch'in notu, makroekonomik iyileşmelerin uluslararası arenada kabul gördüğünü gösteriyor

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 50'de sabit bırakılacağını öngörüyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 45 olarak hesaplandı.

Yıl sonuna ilişkin beklentilerini paylaşan ekonomistlerden 3'ü yıl sonunda politika faizinin yüzde 50, 1'i yüzde 47,5, 6'sı yüzde 45, 1'i yüzde 42,5 ve 2'si yüzde 40 olacağını öngördü. 2 ekonomist ise yıl sonu tahmininde bulunmadı.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 50'de sabit bırakılmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi