Anayasa Mahkemesi (AYM), Van’ın İpekyolu ilçesinde 14 Temmuz 2018 tarihinde yapılan ev baskını sırasında şiddete maruz kalan bebeğini düşüren Dilan Şahin’in başvurusunda "ihlal" kararı verdi.  Polisler, Yalımerez Mahallesi’nde 14 Temmuz 2018 tarihinde bir eve baskın düzenledi ve çıkan çatışmada 2 kişi yaşamını yitirmişti. Yaralanan 3 polisten biri de kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Çatışmanın ardından aynı aileden 2’si çocuk 8 kişi gözaltı alındı. 8 kişi, götürüldükleri cezaevinde işkenceye maruz kaldı.

66 polis hakkında suç duyurusu

Şahin ailesi avukatları, “Görevi kötüye kullanmak” gerekçesiyle 66 polis hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcı, soruşturma için Van Valiliği’ne yazı gönderdi. Valilik, "rutin kolluk kuvvetlerinin kanunların kendilerine verdiği yetkiye dayanarak kademeli, orantılı güç kullandığını" gerekçesiyle talebi reddetti.

Yargıtay'dan karar: Kocanın işi boşanma nedeni oldu Yargıtay'dan karar: Kocanın işi boşanma nedeni oldu

Şahin ailesi avukatları, bunun üzerine Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemenin de başvuruyu reddetmesi üzerine AYM’ye başvuru yapıldı. AYM, başvuruda "ihlal" kararı verdi.

'İhlal' kararı

"Kötü muamele yasağının ihlal edildiğine" karar veren AYM, gözaltı veya tutuklulukta yaralanma olaylarına dair tatmin edici ve inandırıcı bir açıklama getirme yükümlülüğünün yetkili makamlara ait olduğunu vurguladı. Kararda, soruşturma makamlarının meydana gelen yaralanmayla ilgili olarak açıklama yükümlülüklerini yerine getirmediği kaydedildi. Söz konusu gerekçe nedeniyle "insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının maddi boyutunun ihlal edildiğine" karar verildi. Kararda, savcının soruşturma sürecinde Şahin’in beyanına başvurmadığı ve olası tanıkların ifadelerini almadığı da aktarıldı.

AYM, yeniden soruşturma yapılmasına ve Şahin’e 100 bin lira manevi tazminat verilmesine karar verdi.

Kaynak: MA